Йонас Кауфман се присъедини към каузата на Хосе Карерас

Йонас Кауфман се присъедини към каузата на Хосе Карерас

В Мюнхен

"Йонас Кауфман е един от най-важните певци днес", заяви Хосе Карерас на гала вечерта от 14 декември в Мюнхен, в присъствието на самия Кауфман, цигуларят Дейвид Гарет и други световноизвестни музиканти. Всички те присъстваха на поредното 23-то издание на "Хосе Карерас гала" - ежегодното събитие, организирано с цел набиране на средства за борба с левкемията, в полза на благотворителната организация José Carreras Leukaemia Foundation, която знаменитият тенор създаде още през 1988г. Сред подкрепилите фондацията на Карерас бяха наскоро присъединилия се към каузата Йонас Кауфман и Дейвид Гарет, който е посланик на благотворителната организация от по-рано. Забележително е, че общата събрана сума тази година възлезе на над 3 милиона евро - сума, която приблизително се движи в тези граници почти всяка година по време на ежегодната гала вечер, организирана около всяка Коледа от 1995г. насам.

Непосредствено преди събитието за 2017г., немският тенор Йонас Кауфман даде видео интервю за фондацията на Карерас, в което разказа: "Още като дете аз вече бях голям почитател на операта. Не съм си и представял, че ще излизам на сцената или дори ще имам такава кариера, но, разбира се, бях голям фен на Хосе Карерас. Видях как той надживя болестта, видях неговото излекуване и завръщането му. И това беше невероятно впечатляващо, далеч не само за мен - да видя с каква воля Хосе завладя пътя към сцената и колко успешни години от кариерата му дойдоха след това. Мисля, че това се помни от мнозина до ден днешен." Освен възхищението си към 71-годишния испански тенор, Йонас Кауфман сподели още, че счита своя ангажимент като посланик към фондацията за "особено важен" и задава риторичния въпрос: "Колко хора трябва да страдат в продължение на години, чакайки възстановяването с надеждата, че болестта може да бъде победена в някакъв момент?" Тенорът си спомня и няколкото месеца, в които му се наложи да се оттегли от сцената, заради проблеми с гласните връзки: "Слава Богу, че през целия си живот не съм страдал от сериозни заболявания, затова и съм изключително щастлив. Разбира се, имал съм кризи и трудности - най-вече онези малки гласни струни са това, което ме тревожи през повечето време. Но дори и да са толкова малки, те са целият свят за мен!", допълва той.

За първи път домакин на "Хосе Карерас гала" бе градът Мюнхен, а събитието се предаваше на живо от Bavaria studios по телевизионния канал Sat.1 GOLD. По думите на Хосе Карерас, самият той избира Мюнхен, защото: "За мен Мюнхен е свързан с много прекрасни моменти, като артист на сцената, но също така и като човек, борещ се срещу левкемията. В Мюнхен е седалището на нашата германска фондация и по тази причина за мен самия това е специално място. Много съм щастлив, че мога да поканя голяма част от моите колеги от цял свят да дойдат в Мюнхен, за да работят заедно за тази велика цел: левкемията да бъде излекувана. Завинаги и при всички".