Нов музикален център в родното място на Шопен

Нов музикален център в родното място на Шопен

Търсят се проекти

Институтът „Фредерик Шопен“ във Варшава обяви международен конкурс за архитектурен дизайн на ново музикално-сценично пространство. Бъдещият Международен музикален център ще бъде изграден близо до родното място на композитора - Желязова вола, което се намира на 50 км. западно от полската столица. Инициаторите на конкурса считат, че центърът трябва да включва концертна зала, звукозаписни студия, както и зали за образователни цели и конференции.

Концептуалният проект трябва да бъде съобразен с пространствените възможности в и около селището. Музикалният център трябва да бъде изграден в хармония с Парка-мемориал „Желязова вола“, чийто основи са положени през 20-те и 30-те години на миналия век. Особено предимство ще бъде естетическата стойност на предложението и симбиозата на новия обект със заобикалящия ландшафт. Проектът трябва да отговаря и на изискванията за устойчиво развитие.

Институтът „Фредерик Шопен“ ще финансира най-добрият проект , като ще отпусне награден фонд за конкурса в размер на 116 000 евро. Документите се подават до 28 декември 2017г. Впоследствие предстоят 2 тура – през март и юни, като резултатите ще бъдат обявени на 29 юни 2018г.

Междувременно стана ясно, че на 1 февруари 2018г. ще започне регистрацията за първото издание на Международния конкурс „Фредерик Шопен“ с инструменти от епохата, за който вече ви информирахме.