Осми сезон с „Музиката на Америка“

Осми сезон с „Музиката на Америка“

Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика от компютърни игри и любими филми

„Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ представят осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“. В поредицата са включени три концерта на Оркестъра на Класик ФМ радио с емблематична американска музика и изпълнители. Акцент за сезона ще бъде концертна вечер с музика от компютърни игри, за която ще гостува композиторът на музиката за култовата игра World of Warcraft - Нийл Акрий. На 14 март 2018 премиерно за България ще прозвучат още забележителните оркестрови партитури за игрите Starcraft II, Prince of Persia, Overwatch, Gears of War II, Mario, Civilization IV, Skyrim др.

По традиция и през този сезон почитателите на филмовата музика ще могат да чуят подбрани откъси от популярни филми. Програмата Cinema Violino на 30 май 2018г. ще представи любими филмови хитове със солираща цигулка. В цикъла ще участват изявените американски музиканти Скот Дън, асистент диригент на Филхармонията на Лос Анджелис, Ейми Андерсън, музикален директор и ръководител на продукцията Legend of Zelda, а също и българските им колеги Катя Попов – концертмайстор на оркестъра Hollywood Bowl и Пенка Кунева – композитор и сътрудник на компанията Blizzard.

Цикълът започва на 31 януари 2018г. с дебютна изява на изключително талантливия млад цигулар Алекси Кени, носител на "Айвъри Фишър Кариър Грант" за 2016г. Той ще изпълни класическа програма с музика от Менделсон под диригентството на чаровния Максим Ешкенази. Това събитие, което е част от поредицата „Концертмайсторите“, гостува на „Музиката на Америка“ и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община. Всички прояви от осмия сезон на „Музиката на Америка“ са в зала „България“ от 19:30ч. Билетите са пуснати в продажба от 11 декември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от Фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Пинкас Цукерман, Пати Остин и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“ и „Pixar in Concert“.

Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция. От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера“.