Ванхауърт: „Днес музикантите са длъжни да привлекат младите слушатели“

Ванхауърт: „Днес музикантите са длъжни да привлекат младите слушатели“

Белгийският пианист в Класик ФМ радио

„Мисля, че днес музикантите са длъжни да ангажират вниманието на аудиторията и да привлекат по-специално на младите слушатели“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио уважаваният белгийски пианист с международна кариера Стивън Ванхауърт. Тази вечер от 19ч. в зала „България“ той ще бъде солист на Симфониета „София“ под палката на Свилен Симеонов в Коледния концерт, организиран от Общинския Културен институт „Надежда“ с подкрепата на „Столична община“. В програмата са включени Увертюра към операта „Руслан и Людмила“ от М.И. Глинка, С. Рахманинов- Концерт за пиано №2 c moll op.18 и П.И. Чайковски- Симфония №5 e-moll, op.64. „Рахманинов е фантастичен разказвач и може да разкаже много дълги истории в едно произведение“, сподели Ванхауърт.

„Рахманинов не е Бетовен или Брамс. Той е способен да предаде последователно своите послания. Не е необходимо да бъде дълбок, но е изключително убедителен за публиката и с добра ритмика в композициите си“, допълни изявеният пианист. Той разкри, че е израснал със записите на концертите на Рахманинов, но „когато се подготвям за концерт, се стремя да не слушам записите на други артисти, тъй като искам да придобия по-обективна визия за съответното произведение“. Стивън Ванхауърт слуша музиката на Рахманинов от плочите на баща си. „ Това беше някаква магия за мен. Имаме записи на Владимир Хоровиц на три негови клавирни концерта, както и на американския пианист Ван Клайбърн“, разкрива музикантът, който живее и работи предимно в САЩ.

Стивън Ванхауърт усъвършенства своите умения благодарение на своя преподавател - проф. Боян Воденичаров. „Когато бях на 18 години, търсих професор в Консерваторията в Брюксел. Шест месеца по-рано присъствах на негов концерт. Той свиреше като Бог; той е специален музикант. Той обича да говори за музика и не обича толкова да преподава и иска всичко да се развива чрез собствения, вътрешен глас на артиста“, спомня си талантливият белгиец.

Стивън Ванхауърт изнася концерти и рецитали в някои от най-престижните концертни зали на 4 континента. „За мен всеки концерт има нещо специално. Музикантът придобива нов опит. Преди 12 години бях в България за 3 дни за сватбата, тъй като съпругата ми е българка. Тази година през юни беше вторият път и искам пак да дойда“. Стивън Ванхауърт е включен в списъка с артисти на „Стейнуей“. „Това е чест да бъдеш сред такива невероятни изпълнители. За мен пианото „Стейнуей“ има специален звук, независимо дали е произведено в Ню Йорк или в Хамбург“, отбеляза авторитетният музикант. Освен това, той организира фестивал за камерна музика в Mammoth Lakes, САЩ и осъществява редица звукозаписни проекти. Два от албумите му бяха представени за първи път в българския радиоефир по Класик ФМ радио- „Intimate thoughts“, в който свири с цигуларя Гийом Сутре, и „Dispersion“, в който звучи музика от композитори, творили по време на Първата световна война.

Чуйте какво още сподели Стивън Ванхауърт в интервюто на Георги Митов-Геми с превод на Ивона Панайотова в звуковия файл под снимките вляво.