Венгеров и Гергиев на фестивала „Вербие“  през лятото на 2018г.

Венгеров и Гергиев на фестивала „Вербие“ през лятото на 2018г.

През лятото на 2018г.

Престижният музикален фестивал, който се провежда в швейцарския град Вербие вече е готов със своята програма за 2018г. Културната проява ще отбележи 25 години от своето съществуване в периода 19 юли - 5 август. За музикален директор на Фестивалния оркестър „Вербие“ бе избран руският маестро Валери Гергиев, който изнесе два концерта в София през тази година. „Въпреки графика, който би замаял и най-заетите политици, маестро Гергиев редовно се появява на нашия фестивал“, поясняват организаторите. „Благодарение на всичко това, както и на приятелството си с генералния мениджър на фестивала Мартин Енгстрьом, той прие поканата да стане нов музикален директор, като ще наследи поста на Шарл Дютоа (2009-2017)“, се посочва в съобщението до медиите. Изтъкнатият руски диригент ще открие фестивала, като под неговата палка ще пее южноафриканското сопрано Прити Йенде, която също е гостувала в България. 64-годишният маестро, който до момента изнасяше повече от 300 концерта за 12 месеца, редуцира своите ангажименти през 2017г. до 283 концерта.

Огромно съзвездие от музиканти ще се включи в предстоящото юбилейно издание на фестивала „Вербие“: пианистите Марта Аргерич, Евгени Кисин, Андраш Шиф, Даниил Трифонов и Юджа Ванг, цигуларите Жанин Янсен, Лиза Батиашвили и др. Предстоят рецитали и концерти със Зубин Мета, Кристоф Ешенбах, Елизабет Леонская, Раду Лупу и т.н. Испанският диригент Пабло Херас-Касадо ще ръководи концерта с участието на шведския кларинетист Мартин Фрьост. В програмата са включени творби от Дебюси и Шуман, като напомня на селекцията от произведения, прозвучали неотдавна в изпълнението на Виенската филхармония под палката на Кристиян Тилеман.

Една от знаменитостите в юбилейното издание на фестивала „Вербие“ е руският цигулар Максим Венгеров. На 22 юли той ще свири произведения на Й.С.Бах, С.Прокофиев, Б.Барток и Е.Изаи на една сцена с пианиста Иля Гринголтс. 3 дни по-късно виртуозният музикант ще се включи в тържествената галавечер на фестивала с участието на световноизвестни класически изпълнители като Пинкас Цукерман, Михаил Плетньов, Юри Башмет и др. В календара на Максим Венгеров за сезон 2017/2018г. са записани концерта в Карнеги хол със Симфоничния оркестър на Монреал и премиерата на нов концерт, написан специално за него от авторитетния китайски композитор Киганг Чен, по време на Музикалния фестивал в Пекин. Венгеров ще дирижира първото изпълнение на Евгени Онегин в Театър „Хеликон“, Москва. Турнето, което ще направи в Европа, Китай и САЩ, включва и нашата страна. Максим Венгеров ще свири на откриването на „Европейския музикален фестивал“ на 30 март 2018г. в зала 1 на НДК. Вижте подробности ТУК