Мариана Пенчева, Нетребко и Ейвазов откриват сезона на „Ла Скала“

Мариана Пенчева, Нетребко и Ейвазов откриват сезона на „Ла Скала“

С веризъм и блясък

На 7 декември 2017г. Миланският оперен театър „Ла Скала“ ще вдигне официално завесата за новия си сезон. Прочутият по целия свят италиански храм на оперното изкуство ще посрещне публиката със забележителната постановка „Андре Шение“ от Умберто Джордано. Произведението, което превръща композиторът в знаменитост, е по либрето на Луиджи Илика. Спектакълът ще бъде режисиран от Марио Мартоне и дирижиран от Рикардо Шаи. Двама от най-търсените оперни изпълнители, сопраното Анна Нетребко и тенорът Юсиф Ейвазов, ще влязат в ролите на Мадалена и Шение. Двойката, която е заедно не само на сцената, но и в живота, не спира да буди интереса на своите почитатели, като вече достигнаха 300 000 последователи в една от социалните мрежи- Инстаграм. С тях ще си партнира българската оперна прима Мариана Пенчева. Изявеното наше мецосопрано ще се превъплъти в образа на Графиня ди Куани. Почитателите на творбите от веризма ще видят и чуят още Лука Салси /Жерар/ и Анализа Стропа /Берси/. Представленията са посветени на 50 години от кончината на легендарния оркестров диригент Виктор де Сабата. В периода 1930-1963г. той е бил артистичен директор на „Ла Скала“, а впоследствие интендант и артистичен съветник.

Операта „Андре Шение“ е поставена за първи път в Миланския оперен театър „Ла Скала“ на 28 март 1896г. Произведението е вдъхновено от живота на поета, който е бил ревностен привърженик на френската революция, но е екзекутиран на ешафода два дни преди падането на Робеспиер. Арии от тази творба като «La mamma morta» завинаги остават в съзнанието на почитателите на операта, особено в интерпретацията на Мария Калас, увековечена в саундтрака на филма „Филаделфия“ и в сцена от филма „Призрак в доспехи“.

Поканата за участие, която получава Мариана Пенчева за откриването на сезон 2017/2018 на „Ла Скала“ , е истинска привилегия и гордост за оперната ни школа. Тя ще пее в общо 8-те постановки на „Андре Шение“, които са включени в програмата на реномирания оперен театър до края на декември 2017г. и в началото на януари 2018г. Припомняме ви, че Мариана Пенчева дебютира на престижната оперна сцена в Милано през октомври 1993г. под палката на Рикардо Шаи. Само 10 години по-рано италианският маестро дирижира за последен път операта „Андре Шение“, поставена в „Ла Скала“. Именно тогава, през сезон 1982/1983г., на сцената се появява още едно българско име сред изпълнителите– това на Анна Томова- Синтова, която пее заедно с легендарния испански тенор Хосе Карерас. През март 2018г. тази българска оперна дива ще влезе в ролята на Маделон от операта „Андре Шение“ в продукцията на Гран Театро дел Лисеу в Барселона.