Кожена посвещава нов албум на Коул Портър

Кожена посвещава нов албум на Коул Портър

Прочутото мецосопрано

Световноизвестната оперна прима Магдалена Кожена изоставя за известно време света на класическата музика и предприема пътешествие в света на джаза, суинга и танцовата музика от 30-те и 40-те години на миналия век. В най-новия си звукозаписен проект тя изпълнява прочути мелодии, написани от един от най-значимите американски композитори Коул Портър. „Влюбих се в песните му и в музиката от онези години още докато бях студентка“, спомня си изявеното мецосопрано.

„Аз съм голяма почитателка на Ела Фицджералд, Били Холидей, Пеги Лий и други джаз легенди. Техните записи са ми любими. От дълго време събирах смелост да посегна към този репертоар, защото смятам, че всеки артист трябва да се придържа към собствения си стил“, разказва Кожена. Много утвърдени и добре образовани артисти се обръщат и към по-леката музика, но аз лично бях вдъхновена от интерпретациите на песните на Коул Портър, направени от Фредерика фон Щаде, на която искрено се възхищавам. Без да променя особено своя стил, тя придава един различен блясък и интересен смисъл на тази музика. Пътувайки между няколко европейски града през 2016г., бях поканена в няколко нетрадиционни музикални проекта. Така реших да представя някои произведения на Коул Портър“, припомня си чешката оперна певица.

„Необходимо е да научавате нещо ново от всеки музикален стил. В този случай, суинг фразировката изисква по-деликатно боравене пред микрофон с цел текстът да звучи възможно най-разбираемо и естествено. Едва ли щях да се справя с това предизвикателство без търпението на Ондрей Хавелка и неговия пианист Мирек Лако, които прекараха десетки часове в репетиции, както и без моралната подкрепа на оркестъра, която ми бе необходима, за да се гмурна в това приключение“, обяснява Магдалена Кожена.

В албума си тя пее в съпровод на Ондрей Хавелка & His Melody Makers. Този чешки състав се е превърнал в синоним на автентична интерпретация на популярната музика от ерата на суинга. Дискът излиза под знака на Brnofon и се разпространява от Supraphon. В проекта звучат известните песни на Коул Портър Night And Day, I’ve Got You Under My Skin, Love For Sale, Begin The Beguine и др. Магдалена Кожена започна турне за представяне на новия албум, като до момента получи положителни отзиви от публиката в словашката столица Братислава и в чешкия град Простейов, разположен в Олмуцкия край, а също и в Ческе Будейовице. Предстоят концерти в Злин /4 декември/, Бърно /7 декември/ и Прага /10 декември/.