Хосе Карерас дарява 1 млн.евро за борба с левкемията в Германия

Хосе Карерас дарява 1 млн.евро за борба с левкемията в Германия

В Германия

Левкемията трябва да стане лечима завинаги и за всички. С тази мисия Хосе Карерас и неговата фондация се ангажират вече повече от две десетилетия. Световноизвестният оперен певец дари сумата от 1 млн. евро за изграждането на отделение за трансплантация на стволови клетки към Университетската болница в източногерманския град Йена. Преди броени дни великият испански тенор присъства на официалното откриване на ултрамодерния медицински център в единствената университетска болница в област Тюрингия, на което присъстваха персонала на лечебното заведение, пациенти и техните близки, студенти и гости.

„Общо 20 легла в единични и двойни стаи са на разположение за лечение на пациенти с левкемия и лимфом“, отбеляза проф. Андреас Хохаус, който завежда отделението по вътрешни болести. Около 120 възрастни и 15 деца получават всяка година възможност за трансплантация в Университетската болница на Йена. До момента малчуганите са настанявани в бивша детска болница в центъра на града. Шест до осем седмици след интервенцията пациентите, чиято имунна система е отслабена, трябва да прекарат в специалните помещения на отделението, тъй като са особено чувствителни на инфекции. За целта е инсталирана специална климатична техника, която ги предпазва. Принципът на нейното функциониране е открит в бившата ГДР през 1980г. от проф. Феликс Зинт, който въвежда революционната терапия само няколко години след откриването й в САЩ. „Само чрез науката и научните изследвания ще бъде възможно да се подобри в дългосрочен план вероятността за оцеляване на пациентите, страдащи от левкемия“, подчерта управляващият директор на фондацията Габриеле Крьонер. Организацията предвижда да инвестира в повече изследователски проекти.

„Това стана възможно само благодарение на нашите лоялни и щедри дарители“, заяви Хосе Карерас пред германските медии. „Така вече успяхме да реализираме около 1200 проекта през последните две десетилетия на стойност над 200 милиона евро“, добави той. Знаменитият оперен певец, който наскоро приключи турнето си в Япония, изрази своята загриженост за високите нива на ракови заболявания в източната част на Германия. Той не пропусна да отбележи и предстоящата 23-та галавечер на 14 декември, чрез която ще се опита да събере още средства за борба с коварната болест. Събитието ще се проведе за първи път в Мюнхен в Bavaria studios и ще се излъчва на живо по Sat.1 GOLD. Известните личности, които ежегодно участват на това музикално събитие, са събрали над 120 милииона евро, което го превръща в една от най-успешните дългогодишни благотворителни кампании, излъчвани по немската телевизия.