Дудамел дирижира Соня Йончева в Париж

Дудамел дирижира Соня Йончева в Париж

На 1 декември 2017г.

Венецуелският диригент Густаво Дудамел ще дирижира новия спектакъл „Бохеми” от Джакомо Пучини в Опера „Бастилия”- Париж. Премиерата на постановката, ще се проведе на 1 декември 2017г., а в ролята на Мими ще влезе българската оперна прима Соня Йончева. За първи път тя се превъплъти в образа на швачката, влюбена в бедния поет, през сезон 2014-2015г. на сцената на Метрополитън опера- Ню Йорк. През настоящия сезон Йончева покори със същия персонаж публиката в Миланския оперен театър „Ла Скала“, като междувременно излезе пред българската публика в зала 1 на НДК за галаконцерта й с Вердиев репертоар. Сега обаче изявеното сопрано ще си партнира на сцената в Париж с бразилския тенор Аталя Аян /Родолфо/, полския баритон Артур Ручински /Марсел/, руското сопрано Аида Гарифулина /Мюзета/, италианския баритон Алесио Ардуини /Шонар/, италианския бас Роберто Талявини /Колин/ и френския баритон Марк Лабонет /Алсиндор/. Съпроводът ще бъде на Хора и оркестъра на Парижката национална опера. Емблематичното заглавие ще бъде режисирано от Клаус Гут, който разполага действието върху лунната повърхност! Това разкриват първите снимки от репетиците, разпространени от музикалната институция. Общо 12 спектакъла са предвидени до края на календарната година. На 28 ноември се проведе и предпремиера, насочена специално към следващите поколения зрители под 28-годишна възраст. Постановката на 12 декември ще бъде излъчвана на живо в избрани киносалони във Франция и по света, както и чрез тв.мрежите Culturebox и Medici. Радиостанцията France Musique ще излъчи запис от оперния спектакъл на 14 януари 2018г.

На 31 декември 2017г. и през януари догодина Соня Йончева ще пее в още един от шедьоврите на Джакомо Пучини – операта „Тоска“. От Метрополитън опера- Ню Йорк обещават бляскаво посрещане на новата 2018г., защото освен оперната ни прима, в постановката на режисьора Дейвид Маквикар ще вземат участие Виторио Григоло /Каварадоси/ и Брин Терфел /Скарпия/, а на диригентския пулт ще се качи Андрис Нелсонс.

Междувременно стана ясно, че Густаво Дудамел ще получи още една отговорна задача. Музикалният директор на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис ще дирижира Кралския филхармоничен оркестър на Стокхолм по време на церемонията по връчването на Нобеловите награди, която ще се проведе на 10 декември 2017г.