50 години Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора

27.11.17г.-09.12.17г.

През 2017 година предстои да се отбележи 50 годишнината от създаването на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора (ФОБИ). Неговото начало е поставено през 1967 г. под името Декемврийските музикални дни. Инициатор е главният диригент на Старозагорската опера маестро Димитър Димитров. През 1973 г., две години след откриването на новата сграда на операта, събитието прераства във Фестивал на оперното и балетното изкуство. През годините на фестивалната сцена гостуват Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и много други. Макар и по-рядко в програмата на фестивала гостуват и чуждестранни оперни трупи: Пражката национална опера, операта от гр. Парма, оперни театри от Словакия, Полша, Румъния, също и Московският класически балет, балетът на Ленинградския театър „Киров”, Националният балет на Куба, Кралският балет на Дания и др. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Националния преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители. След опожаряването на сградата на операта през 1991 г. фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. През 2000 г., с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“, ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези транформации водят и до прекъсвания през 2010 и 2013 г. С възстановяването на сградата на операта през 2011 г., ФОБИ отново възстановява обичайния си период на провеждане през ноември-декември. Предстоящото, 48-мо по ред издание, ще се осъществи от 27 ноември до 9 декември 2017 г.

Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора подхождат ангажирано към отбелязване на юбилея. Привличането на голямата оперна прима Веселина Кацарова като артистичен директор на оперния театър е гаранция и за по-високо качество на продукциите на фестивала.

В предстоящата програма, между 27 ноември и 9 декември, има няколко акцента, които кореспондират с историята на ФОБИ и с новите тенденции в музикално-сценичните изкуства. Откриването ще бъде ознаменувано с нова постановка на неоромантичната опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер „Сиси – душата на императрицата“. Творбата на Баумгартнер отразява епохата на „Бел епок“ – времето на духовен подем и възход на изкуствата. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България и със съдействието на Музикално-продуцентска къща „ Холендер-Калкис“- Виена.

Други събития с международно участие във фестивалната програма е гостуването на Нова Белградска опера, която ще представи първата изцяло съхранена оперна творба от Монтеверди „Орфей“ на оригинални барокови инструменти. Малко познатата у нас опера „Алчина“ от Хендел, ще се осъществи съвместно от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Музикален и художествен частен университет – Виена. Те, заедно с продукцията на Моцартовите празници – Правец 2017 „Геният на барока и властелинът на светлината” ще оформи своеобразна ретроспекция на образци от зората на оперното изкуство.

Класическата традиция на италианското белканто ще оживее в постановката „Норма” на Държавна опера – Варна с участието на едни от най-утвърдените български оперни изпълнители в лицето на Бойко Цветанов, Линка Стоянова и Даниела Дякова. С грижа към младите е майсторския клас на световното мецосопрано Бруна Балиони, който ще завърши с концерт под диригентството на Ивайло Кринчев и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

Нестандартният поглед към творчеството на Панчо Владигеров ще поднесат талантливи млади наследници на големия маестро - Александър Владигеров, тромпет и Константин Владигеров, пиано и кларинет, заедно с Теодора Късметска - Сороков, цигулка и Ружа Семова, пиано. В концертната си програма те ще предложат интерпретация, вдъхновена от спонтанната виталност на джаза.

Програмата на фестивала в Стара Загора отбелязва и 100 годишнината от създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Трупата ще представи най-новия си спектакъл, мюзикълът „Бягство“, по песни на известния български дует „Авеню“. На фона на историческите събития в България, обхващащи периода от 90-те години на миналия век до днес, се разкрива историята на две момчета, влюбени в музиката, които създават дует.

Балетното изкуство е застъпено във фестивалната програма с класическия шедьовър „Лебедово езеро”, който ще бъде представен от балетната трупа на Старозагорската опера със солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин. Международният танцов проект „Вечното танго” от университета в Южна Флорида е с българско участие в лицето на младия пианист Светозар Иванов, Йоана Влагули - танц, в хореографското решение на Дора Ареола.

Финалът на фестивала ще отбележи предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Девета симфония от Л. Ван Бетовен ще бъде представена от Софийска филхармония, Филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и хора на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Найден Тодоров. Солисти са Беса Лугичи – сопран, Мирослава Йорданова – мецосопран, Ивайло Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Заедно със събитията от основната програма организаторите са се погрижили да се вгледат и във внушителната традиция на оперния фестивал в Стара Загора с изложба 50 години ФОБИ - документи, скици, декори, аксесоари, фотоси, костюми, видеозаписи – съвместно с РИМ - Стара Загора, Държавен архив, РБ Захарий Княжески.

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ от 8 до 30 лева.
АБОНАМЕНТНИ КАРТИ: Фестивал - за всички събития –110 лв. ** Класика –95 лв. * Кръстопът - 40 лв.

БИЛЕТНИ ЦЕНТРОВЕ: +359 887 444 360 +359 885 509 829 +359 42 622 431 [email protected] бул. "М.Кусев" № 30 Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19.15
Билетна каса Културно-информационен център-областна управа бул."Цар Симеон Велики" 108 +359 887 444 360 +359 885 509 829 Понеделник - Петък 10.30-13.30 и 14.30-19:15
ОНЛАЙН: www.operasz.bg , www.eventim.bg

Вижте цялата програма ТУК 

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с Огнян Драганов- директор на Опера Стара Загора в звуковия файл под снимките вляво.