Жорди Савал в памет на испанския художник Мурильо

Жорди Савал в памет на испанския художник Мурильо

С концерт

„Ако животът на художника беше партитура, тя щеше да бъде на полифонично произведение”. Така смята каталунският музикант Жорди Савал, който участва в концерт на 28 ноември 2017г., посветен на творчеството на изтъкнатия испански художник Бартоломе Естебан Мурильо (1617-1682). Известният изпълнител на виола да гамба, когото българската публика познава от гостуването му на фестивала „Варненско лято” -2016г., изследва биографията на севилския майстор на четката и епохата, в която е живял. Впоследствие решава да ги обвърже с музиката, пише вестник „Ел Паис”. Вдъхновен от живота на Мурильо, Савал изгражда репертоар от 17 век, който прозвучава в изпълнение на Кралската капела на Каталуния и Ансамбъла за старинна музика „Есперион XXI” . Интерпретаторът окачествява този музикален избор като част от “най-богатата музикална епоха както в Испания, така и в Европа”. Произведенията на Хуан Васкес, Самуел Шеид, Алонсо Лобо и Франсиско Кореа де Араушо пресъздават със средствата на музиката някои от най-важните събития от жизнения път на художника- от раждането, през пътуването му до Мадрид, сватбата му с Беатрис де Кабрера и епидемията от чума, която погубва хиляди души. „Проектът ми е музикално платно с епичен разказ за живота и времето на артиста”, обяснява Савал. Затова започва с раждането, като го илюстрира с творбата „ От тополите идвам, майко” на Васкес и завършва музикалния портрет с “Versa est in luctum” от Лобо, която е изпълнена в памет на Филип III.

След като „озвучава” седем картини на Караваджо и други шедьоври на Ел Греко, Жорди Савал разкрива спецификата на Мурильо. „Харесва ми да показвам каква е връзката на музиката с историята. Такива проекти ме радват, защото всеки може да научи повече за миналото си”, споделя изпълнителят на виола да гамба. По думите му, Мурильо „предава емоцията като малко артисти. Творбите му са съчетание на емоционалност и духовност, които можем да открием у него или у Караваджо. Силата на Мурильо е в скромните хора, които показва с цялата им човечност и трагедия, както и в религиозните изображения. Картините му са прекрасен пример, в който човешкото и божественото си подават ръка”.

С този концерт на Жорди Савал започнаха събитията по отбелязване на 400 години от смъртта на Мурильо. Повече от 600 произведения на художника ще бъдат изложени в испанския град Севиля. Част от колекцията включва непоказвани до момента картини, които са били съхранявани от частни лица или институции като Музея Валраф-Ричардс в Кьолн. Годината на Мурильо включва два градски маршрута в Севиля, чрез които всеки посетител на града може да опознае детайли от живота на художника, които са отразени в неговите произведения. Предвидени са концерти, аудиовизуални проекти и голям международен конгрес, които ще се проведат до началото на декември 2018г.