Днес Русия се прощава с Дмитрий Хворостовски

Днес Русия се прощава с Дмитрий Хворостовски

В Концертната зала „Чайковски“

Днес в Концертната зала „Чайковски“ московчани се прощават с незабравимия баритон Дмитрий Хворостовски /1962-2017/, чийто живот завърши след двегодишна битка с тумор в мозъка на 22 ноември. Телевизионният канал „Култура“ съобщи, че след поклонението днес, тялото му ще бъде кремирано и част от праха ще бъде погребана в Новодевическото гробище, а друга ще отпътува към „малката родина“ на певеца – неговия роден град Красноярск, където това лято той стана „почетен гражданин“. Скръбта от загубата на един артист от неговия ранг, и то само на 55 години, е огромна, и далеч не само в Русия. Ето какво каза директорът на Болшой театър Владимир Урин на пресконференция, която театърът специално свика при вестта за смъртта на певеца: „Не се съмнявам, че в сърцата на толкова много хора – тези, които са ангажирани с музикалния театър и преди всичко тези, които обичат музикалния театър – тази новина е причинила невероятна болка. Ние знаехме и разбирахме, че той е болен. Но много се надявахме, че ще се случи чудо и Дмитрий Александрович ще се върне и непременно ще пее в Болшой театър ... Един уникален певец, на когото Бог даде зашеметяваща красота, удивителна мъжка харизма и невероятен артистичен талант. Той стана звезда още като съвсем млад, при това звезда в най-високия смисъл на тази дума. Попитайте любителите на операта в Ню Йорк, Лондон, Париж – ако трябва да бъдат назовани имената на тези, на които днес се дължи славата на световния театър, то те задължително ще ви кажат името Дмитрий Хворостовски… Много несправедливо е, че той толкова рано си отиде“.

Уелският бас-баритон Брин Терфел написа в Twitter: „Почивай в мир! - към краля на конкурса в Кардиф „Singer of the world“ от 1989г. Той със сигурност ни вдъхнови да дадем всичко от себе си…Уверен, луд, талантлив, състрадателен. Моите мисли и молитви са отправени към семейството му“. Думите са цитирани от британския критик Норман Лебрехт в неговия уебсайт slippedisc.com, където припомня как през 1989г. на певческия конкурс в Кардиф Брин Терфел е бил „горещият фаворит“ за победата, но е бил „засенчен от новодошлия от Сибир“. Лебрехт пише още: „В един свят, в който егото и талантът се измерват с размера на хонорарите, Дмитрий Хворостовски стоеше встрани, в своята собствена класа. И никой никога не каза дума срещу него… Той беше най-големият Онегин на нашето време, най-сексапилният Дон Жуан, доминиращият Риголето – роля, която изпя в последния си запис… Би било оскърбително в този момент на покруса да се открои едно превъплъщение от друго – всичко е подпечатано по уникален начин с неговия характер“.

Близките на Хворостовски отправиха апел, публикуван на официалния уебсайт на певеца, който гласи: „Вместо цветя, семейството предлага да се правят дарения в Cancer Research UK: bit.ly/DHVCancerResearch“. Това е най-голямата в света независима благотворителна организация за изследване на рака, базирана в Обединеното кралство, която от години работи за намаляване броя на смъртните случаи, причинени от злокачествени заболявания . На 24 ноември Джеймс Ливайн дирижира „Реквием“ от Верди в Метрополитън опера в памет на Дмитрий Хворостовски, ден по-рано певците Роландо Виясон и Илдар Абдразаков, който бе близък приятел на покойния баритон, също посветиха изпълнението си в Берлинската филхармония на него, а на 14 декември в Кралската опера „Ковънт Гардън“ спектакълът на „Риголето“ от Верди ще бъде изцяло в негова памет.