Нов музей на Бетовен отвори врати във Виена

Нов музей на Бетовен отвори врати във Виена

14 експозиционни зали

Виена се превръща в центъра на живота на Бетовен в рамките на цели 35 години. Доказателствата за това откриваме и днес- новия Музей на Бетовен, жилища, в които е пребивавал и които са посветени на композитора, сцени, на които е представял произведения, паметници и др. Къщата от 40 кв.м., в която живее композитора, на улица Probusgasse № 6 в Хайлигенщат, вече е превърната в просторен музей на площ от 265 кв.м. Той отвори врати през изминалия уикенд /25 и 26 ноември/ с безплатен достъп за посетителите. Те получиха възможността да разгледат всяка една от 14-те експозиционни зали. Те са посветени на различни теми: от историята на къщата и преместването на Бетовен от Бон във Виена, през неговия престой в античния балнеолечебен курорт Хайлигенщат до природата, композирането, парите, интерпретацията и наследството.

Отдалеченият от стените на града в миналото Хайлигенщат, днес е част от елегантния район 19 (Доблинг). Там се намира заведението Mayer am Pfarrplatz, в чиято сграда Бетовен е живял за кратко през 1817г. и където е прекарвал времето си на чаша вино. Друго място, свързано с композитора, е на 10 минути от къщата, ако тръгнете по улица Eroicagasse. Този маршрут отвежда туристите по пътека покрай поточе, където е обичал да се разхожда Бетовен и по тази причина днес мястото е известно като Пътеката на Бетовен.

Още две резиденции, запазени в оригинал, очакват почитателите на Бетовен. Той е живял между 1804 и 1815г. в Паскуалатихаус, кръстена в чест на собственика си и намираща се в самия център на Виена. В този дом композиторът създава някои от най-известните си произведения – операта „Фиделио“ и прочутата клавирна пиеса „Fur Elise”. Гледката от четвъртия етаж към Рингщрасе и Виенския университет е впечатляваща. В Ероикахаус той пише голяма част от Третата си симфония „Ероика“ /от май до ноември 1803г./. Впоследствие прекарва лятото в периферния квартал Обердьоблинг, заобиколен по онова време от тучни поляни, разцъфнали градини и натежали гроздове.

И това не е всичко. В Парка на Бетовен, разположен пред Виенския концертхаус, се извисява паметника на композитора. В Музея на звука и Къщата на музиката също могат да се открият подробности за творчеството на Бетовен. Изследователите посочват, че 67 пъти Бетовен е променял адресната си регистрация във Виена. Композиторът, роден през 1770г. в Бон, пристига за първи път в австрийската столица, когато е на 17-годишна възраст, за да учи под ръководството на Моцарт. Едва пристигнал в града, Бетовен е принуден да се върне при болната си майка. На 22-годишна възраст той предприема второ пътуване и във Виена става ученик на Хайдн. Така остава в града до смъртта си през 1827г.