„Болшой“ – балетният акцент на „Киномания“ 2017

Истории от снимачната площадка

Почитателите на балета, както и зрителите, които не познават спецификите на това изкуство, могат да надникнат зад кулисите на една от най-авторитетните културни институции в света благодарение на 31-вото издание на фестивала „Киномания“. Филмът „Болшой“ разкрива живота на начинаещите балерини Юлка Олшанска и Карина Курникова, които учат в балетната академия при безцеремонната им преподавателка Белецка. Те влизат в надпревара за главната роля в спектакъл на прочутия оперен театър, като са готови да пренебрегнат себе си и всичко останало, което ги съпътства в живота. Лентата, в която звучи музиката на Чайковски, е замислена преди няколко години, но отнема много време, прекарано на снимачната площадка. Самият режисьор признава, че никога не е бил почитател на балета. Един ден обаче той осъзнава, че това изкуство е „много привлекателно“ за киното.

„Това е чиста, абсолютна, пълна красота. В същото време разбрах, че зад тази красота стои не само много работа, а и невероятна човешка саможертва. Исках да вляза в този свят и да разкажа неговата история“, заявява Валерий Тодоровски пред изданието „The Moscow Times“. Той описва филмовата продукция като роман: „ Това е история за тяхното приятелство, което се разпада, но впоследствие те са отново заедно; история за навършване на една възраст и превръщането ти в професионалист“. Според режисьора, „това е двучасов роман за хората, които искат да попаднат в света на балета и дори за 10 минути да се почувстват като на сцената на Болшой театър. Артистите са готови да умрат за това“.

Актьорският състав е изпълнен както с уважавани актриси като Алиса Фрейндлих (Белецка) и Валентина Теличкина (Унтилова), така и от утвърдени имена на балетния подиум. Маргарита Симонова (Юлка Олшанска) e примабалерина в най-големия полски оперен театър – Театр Велки във Варшава. Нейната съперница във филма - Анна Исаева (в ролята на Карина Курникова) е играла в балета на Кремъл и в балетната трупа на Вячеслав Гордеев, а днес има собствено танцово-хореографско студио. Андрей Сорокин (Митя), в когото са влюбени двете балерини в лентата, е примабалетист в състава на Държавния академичен театър за опера и балет в Екатеринбург и носител на редица награди от международни балетни конкурси. Участват още Александър Домогаров (Потоцки), Никола льо Риш (Антуан), Ирина Савицкова (майката на Карина). „Много бързо разбрах, че обикновените драматични актьори няма да могат да изиграят тези роли. Те не са толкова фини и гъвкави. Идеята бе да се намерят млади актьори, които биха изглеждали като деца на нашите основни персонажи“, разкрива Тодоровски. За масовите сцени са избрани млади хора, които не се обучават в балетни школи, а в спортни училища.

Друг интересен момент по изграждането на филма „Болшой“ е, че всички сцени, които се разиграват в световноизвестния оперен театър, наистина са заснети там - привилегия, която не са имали много известни режисьори в миналото. От друга страна, балетната академия е пресъздадена във филмово студио, тъй като заснемането на оригиналното място би прекъснало образователния процес. Първоначалната версия на лентата е била три часа и половина, а Валерий Тодоровски не крие очакванията си да превърне „Болшой“ в телевизионен сериал. Премиерните прожекции на филма, който се появи на 11 май 2017г. на руските киноекрани, бяха разпродадени само за броени часове.

Оставащите прожекции на „Болшой“ в рамките на фестивала „Киномания“ ще доставят удоволствие на българските зрители, които посетят кино „Одеон“ /25 ноември 2017г, 17:45ч./ и кино „Люмиер Lidl“ /26 ноември 2017г, 13:30ч./.

Текст: Георги Митов-Геми