Почина Дмитрий Хворостовски

Почина Дмитрий Хворостовски

На 55-годишна възраст

Само месец след като навърши 55 години, почина световноизвестният оперен изпълнител Дмитрий Хворостовски, съобщават руските медии. Талантливият руски баритон, роден в Красноярск, е издъхнал в Лондон, където живее от 1994г. Новината бе потвърдена от близките на оперния певец, които публикуваха следния текст в официалния му профил в социалната мрежа „Фейсбук“: „От името на семейство Хворостовски, с огромна мъка в сърцето, ви съобщаваме за смъртта на Дмитрий Хворостовски- любимия баритон, съпруг, баща, син и приятел, който си отиде на 55-годишна възраст. След две години и половина в битка с тумора в мозъка си, той почина в мир тази сутрин, 22 ноември, заобиколен от семейството му близо до дома си в Лондон. Нека топлината на неговия глас и неговия дух бъдат винаги с нас!“

„Руската оперна сцена загуби своя златен глас“, пишат руските издания във връзка с кончината на знаменития оперен изпълнител. Те припомнят успехите на Хворостовски, когато покорява публиката в най-известните световни оперни сцени: „Ковънт Гардън“, Метрополитън опера, Парижката опера, „Ла Скала“ и др.

Както вече ви информирахме, през 2015 г. Хворостовски преминава курс на лечение, но веднага се връща на сцената, за да пее в операта "Трубадур" от Джузепе Верди на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк. Още през септември 2017г. харизматичният баритон отказа роля, тъй като трябваше да продължи химиотерапията си, а впоследствие отмени и други свои участия. Малко преди да навърши 55-годишната си възраст се появиха слухове за неговата кончина, разпространена от различни ненадеждни източници. Информацията бе опровергана през социалните мрежи както от неговата съпруга, така и от негови близки и колеги.

„Имах невероятна кариера. Продължавам. Моят глас е част от мен, част от работата и част, на която служа. Огромен труд, който ме спасява днес и без който не мога да живея. Но във всеки случай разбирам, че най-доброто вече е свършило- младостта, по-хубавия глас… Какво можете да направите? Продължавам да се бия с болестта и да се надявам“, заявява Хворостовски в едно от последните си интервюта, цитиран от РИА новости.

Поклон пред светлата му памет!