Оправдаха бъдещият директор на Виенската щатсопер

Оправдаха бъдещият директор на Виенската щатсопер

Какви бяха обвиненията?

Настоящият директор на звукозаписната компания Sony Classical и бъдещ генерален директор на Виенската държавна опера Богдан Рошчич бе оправдан от Виенския университет след като обвиненията в плагиатство, съобщават австрийските медии. През пролетта на 2017г. той бе заподозрян, че е използвал чужд научен труд за своята докторска дисертация. Твърденията се отнасяха до изследването на Рошчич, посветено на немския социолог, философ, музиколог и композитор Теодор Адорно /1903-1969/. 52-годишният мениджър беше уведомен, че е предприето преразглеждане на академичната му работа от 1988г., за да се установи дали са преписани фрагменти от дисертацията на марксисткия активист Петер Декер. В същото време Рошчич заяви пред Австрийската информационна агенция: „Преди 35 години се запознах лично с г-н Декер и съм работил с него по различни културни и научни теми. От него научих важните моменти от теорията на критиката, но не мога да възстановя спомените си от толкова отдавна“. От своя страна, австрийският министър на културата Томас Дрозда призна, че е бил уведомен за обвинението и че случаят подлежи на разследване.

Проверката на Виенския университет установи, че са открити откъси, сходни с други научни публикации, които заемат общо пет страници. Оказва се, че те „не са свързани нито количествено, нито качествено“, поради което „не е имало никакво намерение на автора да заблуди или плагиатства от чужди интелектуални трудове“. С тези изявления ВУЗ-ът обявява разследването за приключено и няма да предприема отмяна на докторската научна степен на Богдан Рошчич.

Припомняме ви, че музикалният мениджър ще поеме ръководството на Виенската щатсопер през 2020г., като ще наследи поста от французина Доминик Мейер. За музикален директор бе избран швейцарският диригент Филип Жордан, който изпълнява същите функции в Парижката национална опера. Маестрото ще заеме щатната длъжност, овакантена от неговия колега Франц Велзер-Мьост през 2014г.