Наградата „Хендел“ за 2018г. ще получи Джойс ДиДонато

Наградата „Хендел“ за 2018г. ще получи Джойс ДиДонато

Американското мецосопрано

От градската управа на немския град Хале оповестиха името на следващия носител на престижната музикална награда „Хендел“ за 2018г. Това е американското мецосопрано Джойс ДиДонато. Отличието на името на Георг Фридрих Хендел се връчва за изключителни артистични, научни и политико- културни заслуги, свързани с личността на бароковия композитор и неговата връзка с източногерманския град. Размерът на наградата възлиза на стойност 10 000 Евро, като включва грамота и златна емайлирана значка. Джойс ДиДонато ще бъде четвъртото мецосопрано през последните няколко години, което получава високата чест след Чечилия Бартоли (2010г.), Магдалена Кожена (2013-2014г.) и Вивика Жено (2017г.). Сред носителите на музикалната награда са били сопраното Ема Къркби, диригентът Джон Елиът Гардинър, контратенорът Филип Жаруски и др. Оперната прима ще бъде удостоена с ценния приз по време на концерт, който предстои да изнесе през май 2018г. в Хале.

Събитието ще бъде още по-интересно за ценителите на класическия звук, тъй като ДиДонато ще представи последния си звукозаписен проект „In war and peace“ /“Във война и мир“/ с подзаглавие „Хармония чрез музиката“. При появата на диска преди една година прочутото мецосопрано го определи като „може би най-личният ми проект към момента“. Изявената оперна певица ще изпълни избрани оперни арии от творби на Хендел и Пърсел, които се съдържат в албума. Съпроводът ще бъде на Оркестър Il Pomo d'oro, в който свири българската цигуларка Зефира Вълова. Диригент ще бъде гостувалият в София в рамките на 10-тото издание на фестивала „Изкуството на барока“ Максим Емеляничев, който ще свири и на чембало.

Понастоящем 48-годишната оперна певица Джойс ДиДонато играе главната роля в операта „Семирамида“ от Джоакино Росини на сцената на Кралската опера „Ковънт гардън“ в Лондон. Спектакълът е режисиран от Дейвид Алдън, а диригент на постановките е маестро Антонио Папано. На 24 ноември уважаваната оперна прима ще изнесе майсторски клас в „Уигмор хол” в британската столица, където през декември ще изпълнява песенен репертоар с творби от Рихард Щраус под акомпанименат на Струнен квартет „Брентано“. След като дебютира с Берлинските филхармоници през април 2015г. знаменитата американка е поканена да изнесе поредица от 3 концерта на 29, 30 и 31 декември 2017г. с авторитетния музикален състав. Акцентът ще бъде отново творчеството на Рихард Щраус. Сър Саймън Ратъл, който ще дирижира празничните музикални вечери, добавя в програмата и произведения на Дворжак, Стравински, Бърнстейн и Шостакович.