Мюнхен ще има нова концертна зала

Мюнхен ще има нова концертна зала

През сезон 2023/2024г.

Немските медии съобщават, че новата концертна зала в Мюнхен ще бъде готова за сезон 2023/2024г. на мястото на Гастейг, което се използваше за седалище на Филхармоничния оркестър на Мюнхен и Оркестъра на Баварското радио. Предвижда се новото пространство, на което ще се издигане залата, да бъде разположено в квартал Werkviertel, Ostbanchof. Районът е бил индустриална зона и има собствена жп.гара. По решение на властите в Бавария, неговото значение се променя, като занапред ще бъде предназначен за културни дейности и творчески срещи.

Общо 200 проекта са кандидатствали в конкурса за строежа на новата концертна зала, но най-доброто предложение е получено от „Cukrowicz Nachbaur” /cn-architekten.at/, cъс седалище в Брегенц. Австрийското архитектурно бюро е изградило проекта на тамошния Държавен музей на Форарлберг. Общата стойност на проекта за новата концертна зала на Мюнхен възлиза на 300 милиона евро.

С новата зала Мюнхен претендира да има зала на нивото на тези в Хамбург, Париж, Берлин и Люцерн. Новият концертен комплекс побира 1800 места и има камерна зала към нея за 600 слушатели. Не закъсняха и критиките заради дизайна на сградата, който наподобява разсадник, иглу или склад за житни растения.

Според плановете, през пролетта на 2018г. трябва да се изготви внимателно проучване на терена, който е бил един от най-бомбардираните по време на Втората световна война. Специалисти твърдят, че е възможно да има остатъчно замърсяване или неотстранени снаряди. Все пак, строителните дейности ще започнат през лятото на 2018г.