Красимира Стоянова с 2 номинации за Международните награди за класическа музика за 2018г.

Красимира Стоянова с 2 номинации за Международните награди за класическа музика за 2018г.

награди за класическа музика

Вече станаха ясни номинациите за Международните награди за класическа музика за 2018г. Те се посочват от жури, съставено от представители на професионалната критика, сред които журналисти от авторитетни световни медии в областта на класиката – списания, уебсайтове и радиостанции и др. За да има номинация, съответната аудио или видеопродукция трябва да бъде предложена от най-малко двама членове на журито.

В категорията „Вокален рецитал“ са номинирани два звукозаписни проекта с участието на изтъкнатото българско сопрано Красимира Стоянова. Първият от тях включва песенното творчество на Пучини, което оперната прима представя с изявената българска пианистка Мария Принц. Албумът, който се появи през март 2017г., е издаден под знака на Naxos. Вторият диск, в който ще откриете името на Красимира Стоянова, включва внимателно подбрана селекция на произведения от веризма, написани от Пучини, Чилеа, Маскани, Каталани, Джордано. Съпроводът на изпълненията е дело на Мюнхенския радиосимфоничен оркестър, дирижиран от Павел Балев. Този албум се появи на световния музикален пазар през януари 2017г., издаден от Orfeo.

В раздела с разнообразна програма е номиниран албума „Music For Two Vol.2”, създаден от цигулковото дуо Кремена Николова /България/ - Антон Мартинов /Русия/. В новия албум Кремена Николова, която е свирила в Оркестъра на Класик ФМ радио, и нейният партньор представят Сонати за две цигулки №1-3 от Жан-Мари Льоклер и Барокова сюита № 2 от Антон Мартинов. Дискът излиза благодарение на лейбъла NovAntiqua.

През 2018г. са номинирани 357 аудио и видео продукции (321 през 2017г., 364 през 2016г.) от 120 музикални издатели (119 през 2017г., 115 през 2016г.). Със 17 номинации звукозаписната компания Deutsche Grammophon заема първо място, следвана от Alpha (с 15 номинации), Harmonia Mundi (13), Audite (12) и Erato (12). Списъкът с артисти от 20 страни от Европа, Азия и Северна Америка е доминиран до голяма степен от изпълнители от Германия, следвани от музиканти от Обединеното кралство, Франция и Белгия.

Списъкът с победителите в единствените независими международни награди в областта на класическата музика ще бъде оповестен на 18 януари 2018 г. Церемонията по награждаването и гала концерта ще се проведат на 6 април 2018г. в Катовице, Полша. Вечерта ще премине в съпровод на Симфоничния оркестър на Полското национално радио под диригентството на Александър Либрайх.