10-годишният пианист Ивайло Василев покори Москва

10-годишният пианист Ивайло Василев покори Москва

Има първа награда от конкурс

10-годишният български пианист Ивайло Василев покори публиката и журито по време на 7-то издание на Международния клавирен конкурс „Анна Артоболевская“. Той се проведе от 1-ви до 10 ноември в Москва и носи името на забележителната руска пианистка и педагог. След двата кръга на конкурса, в които изпълнява общо 8 произведения, Ивайло Василев спечели Първа награда в категорията за млади таланти под 11-годишна възраст. Възпитаникът на Емилия Канева от НМУ „Л.Пипков“ се е явявал на много конкурси и е печелил призови места- Белгия, Германия, Казахстан, Македония. В неговия списък с отличия са 1 Гран-при, 7 първи, 2 втори, 1 трета награда от международни конкурси, 8 специални награди в допълнение към първите.

„Много добре се почувствах, когато я спечелих. Това, според мен, е най-престижната награда дотук“, разказа младата надежда на пианото в ефира на Класик ФМ радио. „Много ме изненада, защото си мислех, че русначетата ще си оберат наградите. Обаче първоначално журито ме чу на първи тур. На втория тур, преди да свиря, изведнъж цялата зала се напълни“, допълни Ивайло Василев. По време на заключителния концерт, проведен в Рахманиновската зала на Московската консерватория, българското клавирно дарование впечатли публиката със скерцо из „Детски игри“ от Модест Мусоргски. Развълнуваните почитатели на класическия звук извикват на бис единствено Ивайло, който ги покорява с интерпретацията си на „Токатина-колаж“ от „Полифонична тетрадка“ от Родион Шчедрин.

Международният клавирен конкурс „Анна Артоболевская“ е учреден от Министерството на културата на Русия, Московската консерватория „П.И.Чайковски“ и средното специално училище към нея, както и още няколко организации. Той се провежда на всеки 3 години, считано от 1996г., с изключение на 2015г. заради кончината на дългогодишния председател на журито Алексей Наседкин. Ивайло Василев е поканен да свири по време на Вечерта в памет на този прочут руски пианист и композитор.

„В организацията и журито участват предимно възпитаници на Анна Артоболевская“, подчерта преподавателката Емилия Канева. „В Русия има голяма почит към починалите педагози, музиканти, композитори. Почти всяка вечер имаше концерт в тяхна памет. Това е много хубаво, защото ние мислим, че всичко започва от нас, а те си пазят традициите и миналото и го почитат по достойнство“, допълни клавирния педагог. „Ние ходим по конкурси, за да си сверяваме часовника. А на този конкурс отидохме, за да се съизмерим с най-високото ниво. Имаше и някакъв авантюристичен елемент в това, но не ни попречи да се подготвим много сериозно“, споделя Емилия Канева. „Разковничето на едно хубаво изграждане на човек на изкуството е в многото работа и приятелството между ученик и учител. Това е сложен процес да изградиш музикант. Някой може да ме обвини в конкурсомания, но сцената и мотивацията дава много на децата. Подготовката за един конкурс ги прави много по-добри, по-задълбочени, много напредват и може би се създава това приятелство. А ако има и такъв хубав край, тогава вече децата просто излитат нагоре, а ние това искаме“, посочи преподавателката от НМУ „Л.Пипков“.

Голямата мечта на Ивайло Василев е да изпълни Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски в Роял Албърт Хол. За младото клавирно дарование времето между подготовката и игрите е добре разпределено. „Свиря 2-3 часа на ден, но има време и за игра“, обясни Ивайло в предаването „Сутрешно кафе“. По думите му, децата сами трябва избират дали да играят на компютър или таблет или да свирят на музикален инструмент като него. „Ако децата искат да свирят, нека да свирят. Ако не искат, няма смисъл“, заявява 10-годишният български пианист.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Ивайло Василев и неговата преподавателка Емилия Канева в звуковия файл под снимките вляво.