Почина Дария Ховора

Почина Дария Ховора

На 70-годишна възраст

На 70-годишна възраст почина голямата френска пианистка и педагог Дария Ховора. Дария Ховора e завършила Националната консерватория за музика и танц в Париж, където получава първа награда за пиано и камерна музика. След това усъвършенства познанията си при Дьорд Шебьок, Дьорд Солчани и Менахем Преслер.

След това тя се впуска в изкуството на камерната музика, като свири по целия свят с челиста Миша Mайски, цигуларя и диригент Жан-Жак Канторов, цигулари като Иври Гитлис, Огюстен Дюме и Режи Паские, виолиста Бруно Паские, челиста Фредерик Лодеон (който е и неин съпруг) и др. „Дария Ховора умееше да слуша партньорите на сцената, с които свиреше, с огромно внимание и влагайки красота. Тя беше първият ми акомпанятор и заедно започнахме кариерите си. По-късно свирихме много често заедно“, припомни Фредерик Лодеон в ефира на France Musique.

Дария Ховора е автор на произведения, посветени на Оливие Грейф и Едисон Денисов. Тя е била професор по камерна музика в Парижката консерватория, където е преподавала на известни музиканти като цигуларя Рено Капусон, пианиста Седрик Тибергиен, както и на членове на Квартет Модилиани.

Дискографията на Дария Ховора включва множество произведения, сред които ще отличим записите й на френски мелодии, сонати за виолончело и пиано от Камий Сен-Санс, Соната „Арпеджоне“ и песни от Франц Шуберт, както и рецитала „Челисимо“ с Миша Майски /издаден от „Дойче грамофон“/.

Дария Ховора е носителка Първа награда на Международния клавирен конкурс в Монреал през 1971г., Награда за най-добър акомпанимент на Конкурса за виолончелисти „Гаспар Касадо“ във Флоренция през 1972г. и на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва през 1974г.

Поклон пред паметта й!