Нов дом за „Младежки оркестър Лос Анджелис“

Нов дом за „Младежки оркестър Лос Анджелис“

По проект на Франк Гери

„Младежки оркестър Лос Анджелис“ /YOLA/ е програма, създадена през 2007г. от музикалния и артистичен директор на Асоциацията на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис Густаво Дудамел. Всяка година около 1000 младежи и девойки, които живеят в покрайнините и слабо обитаемите квартали на американския град, участват в инициативата. Те получават нови музикални познания, като целта е да ги предадат и на следващите поколения , които не биха получили друга възможност да се усъвършенстват.

По проект на изтъкнатия архитект Франк Гери ще бъде изграден нов постоянен музикален център само за нуждите на „Младежки оркестър Лос Анджелис“. „Ние се ангажираме като организация за по-добрия живот на нашите наследници. Това удивително съоръжение ще бъде своеобразен гарант за това“, заявява Густаво Дудамел в съобщение до медиите. Архитектурният комплекс, предвиден от Гери, ще носи наименованието „Beckman YOLA Center“. Причината за това са дарителите Джудит и Томас Бекман, които ще предоставят внушителната си сграда от 17 000 кв.м. в градчето Ингълуд, разположено на около 15 км. от Лос Анджелис. Зданието е издигнато през 60-те години на миналия век и е използвано за банка. Реконструкцията предстои да го превърне в модерен център за образователните потребности на около 500 ученици от Ингълуд, които ще се включат в програмата YOLA. Новият център ще отвори врати след две години, сочат първоначалните прогнози.

YOLA e основана по модела на дългогодишната програма на Венецуела „Ел Система“, в която самият Дудамел получава първото си професионално музикално обучение. Идеята на младия диригент, роден и израснал във венецуелския град Баркисимето, е да помогне по аналогичен начин на младите хора в Лос Анджелис с надеждата един ден те да се превърнат в търсени професионалисти. „Благодарение на времето, което прекарах с Густаво, забелязах как тази програма променя живота на младите хора“, отбелязва носителят на наградата „Прицкер“ Франк Гери. 88-годишният създател на архитектурни шедьоври, сред които е концертната зала „Уолт Дисни“, заявява, че за него е гордост да изгражда пространства, „в които децата да се чувстват вдъхновени и могат да се запознаят с целия музикален свят“.