Колко експонати има във Виртуалния музей на музикалните инструменти?

Колко експонати има във Виртуалния музей на музикалните инструменти?

Повече от

Повече от 20 000 експонати включва новооткритият Виртуален музей на музикалните инструменти, съобщава престижното издание The Strad. Той е резултат от проекта, иницииран от Кралския колеж по музика в Лондон в партньорство с Кралската музикална академия, Университета в Единбург, музея Хорниман и Google Arts and Culture, а финансирането е осигурено от Съвета за финансиране на висшето образование в Англия. Музикалните инструменти са избрани от 200 колекции, базирани във Великобритания, и са представени чрез снимки, обяснителни бележки и звук.

„Изключително вълнуващо е да работим с Google и да свържем толкова много хора с тези красиви и впечатляващи инструменти по тези нови пътища. Благодарни сме на създателите на новите технологии, които позволяват да бъдат разкрити тези съкровища“, споделя кураторът на Музея на Кралския колеж по музика Габриеле Роси Роньони.

В първия по рода си виртуален музей на музикалните инструменти попадат 332 цигулки, 76 виоли, 73 виолончели и 19 контрабаси, както и стотици струнни инструменти от целия свят. Във виртуалното пространство на музея са показани и духови, ударни, клавишни и ударни инструменти, като най-ранният датира от преди 5000 години! Ценителите ще открият интересни находки сред дузината инструменти от Кремона. В списъка са цигулка „Страдивариус Хабанек“ от 1734г., виолончело „Маркиз дьо Корберон“, което е дадено под наем на прочутия челист Стивън Изерлис, малка цигулка от Антонио Страдивари, изработена през 1685г. и контрабас на Доменико Драгонети, често приписван на лютиера Андреа Гуарнери.

Създателите на музея са изминали повече от 10 000 мили от планините в Шотландия до Южния бряг в продължение на 200 дни, за да съберат фотографския, документалния и звуковия материал. Виртуалният музей на музикалните инструменти може да бъде разгледан на адрес www.minim.ac.uk