Ердоган предвижда оперен театър в Истанбул

Ердоган предвижда оперен театър в Истанбул

Проектът предизвика полемика

Турският президент Реджеп Таип Ердоган съобщи, че нов оперен театър ще отвори врати в Истанбул в началото на 2019г. Оповестяването на тази информация стана обект на множество протести и дискусии по отношение на местоположението на културната институция. Поддръжниците смятат, че операта ще стане символ на Истанбул, както Болшой театър в Москва или Операта в Сидни в Австралия. Опозиционерите са на мнение, че това е предизборен ход за гарантиране на високи резултати на изборите през ноември 2019г.

Предложението на държавния глава на Турция включва реконструкцията на съществуващо средище, разположено на най-големия истанбулски площад „Таксим“, като новият културен център ще носи името на Мустафа Кемал Ататюрк. Въпросната сграда е изоставена и не се използва от години. Ердоган описва противниците на проекта като „толкова безразсъдни, колкото онези, които се противопоставят на борбата на турското правителство срещу тероризма“. По думите му, „всяко противопоставяне на предложението има идеологически произход, а не художествени или културни аргументи. Истината е, че избраното място е заредено с политически резонанси“.

Новият оперен театър ще носи почерка на архитекта Мурат Табанлиоглу. Той е син на Хайати Табанлиоглу, който отговаря за дизайна на предишния културен дом, издигнат според плановете на френския архитект Огюст Пере през 1946г. Зданието, което е открито през 1969г., претърпява сериозни щети след пожар, избухнал през 1970г. През 1978г. културното средище възстановява своите функции. Там са работили трупите на държавните опера, балет и театър, допълва Дойче веле. От 1999г. то получава статут на защитена сграда, въпреки че не се използва, а първите планове за реконструкция са правени 10 години по-рано. Според президентът на Турция, правителството на страната планира тя да се превърне в повод за чест и символ на гордост за Истанбул. Залата ще разполага с 2500 места, а в целия комплекс на площ от 35 206 кв.м ще бъдат разположени салони за театър, кино и концерти, конферентна зала, библиотека, художествена галерия, музей и заведения. Културният център „Ататюрк“ се предвижда да се впише в изготвения план за движение на пешеходци на площад „Таксим“.