Неизвестни портрети на Фани Менделсон в Лайпциг

Неизвестни портрети на Фани Менделсон в Лайпциг

Две изображения

Къщата –музей на Феликс Менделсон-Бартолди в Лайпциг се сдоби с два неизвестни до момента портрета на сестрата на композитора  Фани Менделсон- Хензел. Това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Асоциацията за изкуство „Ернст фон Сименс” и Kultursfitung der Länder на Лайпиг. Техниката, използвана за двата портрета, е рисунка с молив. На единия от тях е показана младата Фани (в портрет, нарисуван в края на 1847г.), а на другия- заобиколена от своето семейство (1860г.). Картините са подписани от Вилхелм Хензел, с когото Фани сключва брак през 1829г.

Изображенията на немската певица, пианистка и композитор ще останат в постоянната експозиция на Къщата-музей на Менделсон. Културната институция се радва на огромен посетителски интерес в навечерието на своята 20-та годишнина, за която са предвидени тържествени събития през следващата седмица. Уредниците споделят, че най-често задаваният въпрос от посетителите е „А къде е Фани?”, съобщава Дойче веле. Сред експонатите, свързани с нейния живот, могат да бъдат разгледани повече от 1000 писма, написани до брат й Феликс, репродукция на музикалния салон в апартамента й в Берлин, както и прибори от ежедневието като например сребърни лъжички. „Не можете да разкажете историята на Феликс Менделсон, без да споменете сестра му Фани”, обяснява директорът на къщата-музей Юрген Ернст. „Липсваш ми рано сутринта и късно през нощта, мили сине”, пише Фани на 29 октомври 1821г., когато брат й е само на 4-годишна възраст. „И без теб музиката просто не върви гладко”, допълва тя в това писмо.

В края на Втората световна война сградата, построена в стила на късния класицизъм, е сериозно застрашена от разрушаване. Прочутият маестро Курт Мазур осигурява поддръжката на този паметник на културата в средата на 80-те години, докато Германия все още е разделена. След като се уверява, че зданието няма да направи място за нови сгради, Мазур инициира създаването на музея. Дори институтът на името на легендарния диригент се намира на третия етаж в сградата на „Голдшмитщрасе” №12 в Лайпциг, разположена в близост до Гевандхаус. В нея веднага се забелязва оригиналната дървена стълба, по която Менделсон достига до апартамента, в който живее до края на дните си. Днес къщата-музей разполага с картини, партитури и мултимедиен център с информация за над 750 произведения, които той е написал.