Стилиян Киров дирижира Владигеров в Илинойс

Стилиян Киров дирижира Владигеров в Илинойс

На 18 ноември 2017г.

Стилиян Киров ще дирижира Панчо Владигеров през този месец в програмата на водения от него Филхармоничен оркестър на Илинойс, САЩ. Концертът е под надслов „Когато изкуството имитира живота“ и ще бъде изнесен на 18 ноември 2017г. пред американската публика. 33-годишният български диригент, който от това лято е новият музикален директор на Илинойската филхармония, съчетава българска музика с американски и руски симфонични творби от ХХ век. Той ще открие концерта си с „Импровизация и токата“ от Владигеров, а след това ще дирижира Симфония за орган и оркестър от Арон Копланд/ с гостуващ солист - органистът Дейвид Шрейдър/ и Симфония № 5 от Дмитрий Шостакович. За настоящия сезон това е втория концерт на Илинойската филхармония, базирана в Парк Форест, щата Илинойс, която сега празнува четири десетилетия история.

Официално новият сезон беше открит в средата на октомври и това стана с концерта „От поколение на поколение“, спонсориран от чикагската радиостанция за класическа музика 98.7 WFMT. Ден преди откриването на сезона на 14 октомври, в интервю за медията Стилиян Киров говори за музикалните традиции на родината си: „Аз съм от България, а страната има силна музикална традиция. Има, разбира се, и страхотна класическа музика, но има и чудесна традиционна музика, с танци и песни. България е много малка страна, но всеки регион има свой собствен музикален аромат. Моят любим български композитор е Панчо Владигеров. Ще представя тези прекрасни творби /Импровизация и токата/ на Илинойската филхармония и ще ги включа в нашия концерт през ноември. Мисля, че публиката ще ги хареса“. Стилиян Киров споделя и още за себе си: „Въпреки че моите родители не са професионални музиканти, аз израснах в музикално семейство. Имах късмет в това отношение. Родителите ми се постараха да ме въведат в музиката и съм посещавал всякакъв вид концерти, слушах и много джаз. Това беше едно много разнообразно в музикално отношение детство и тъкмо това бе формиращо за мен“. Пред американската аудитория диригентът разказва и за системата на музикалното образование у нас, а самият той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ в София: „Когато бях на 14 или 15 години вече знаех, че искам да се занимавам с музика, като своя професия. В България трябва да решите дали да влезете в редовно или музикално училище, като за всяко от тях има приемни изпити. Аз влязох и в двете, но реших да последвам музиката…“, си спомня той. „Първоначално не бях наясно, че искам да стана диригент. В музикалното училище свирех на обой и пиано и точно тогава започнах да се влюбвам в диригентския занаят. За първи път, когато застанах да дирижирам, беше пред хор; понякога дирижирах и оркестър…“ Най-запомнящите се думи за неговата професия, които някога е чувал, принадлежат на знаменития маестро Бернард Хайтинк, с когото е работил /като негов асистент/ с Чикагския симфоничен оркестър, и за когото казва: „Най-много музикални съвети съм получил от великия диригент Бернард Хайтинк. Той ми каза: „Знаете ли, аз съм вече над 80-годишен и все още се уча в музиката“.

В следващите концерти от сезона на Илинойската филхармония Стилиян Киров ще дирижира Симфонични танци из мюзикъла „Уестсайдска история“, почитайки 100-годишнината на Ленард Бърнстейн, Първа симфония на Малер, Чайковски – Симфония № 5, Чешка сюита на Дворжак и др.