„Опера: Страст, сила и политики” – на изложба в Лондон

„Опера: Страст, сила и политики” – на изложба в Лондон

До 25.02.2018г.

400 години оперна история разказват заедно две британски културни институции в една уникална експозиция - Кралската опера „Ковънт Гардън” и Музея „Виктория и Албърт”. Изложбата „Опера: Страст, сила и политики” описва развитието на оперното изкуство през призмата на седем премиерни постановки в седем града - от „Коронацията на Попея” от Клаудио Монтеверди през 1642г. във Венеция до „Лейди Макбет от Мценска околия” от Дмитрий Шостакович в Ленинград (дн. Санкт Петербург) през 1934г. Всяко от тези произведения излиза извън границите на жанра, за да се превърне от обикновено забавление в революционно събитие.

Посетителите ще се потопят в атмосферата на Карнавала във Венеция във времена, когато богатите търговци и аристократи са си позволявали лукса да строят собствени театри и да организират пищни спектакли в тях в стремежа да демонстрират своето богатство. От този сюжет на Монтеверди ценителите на оперното изкуство се пренасят във Великобритания, където постановката „Риналдо” от Георг Фридрих Хендел предизвикала възмущението на критиците заради този „хибриден внос на изкуство на Острова- опера на немски композитор, в която се пее на италиански език!”. Следват още няколко шедьовъра: „Сватбата на Фигаро” от В.А. Моцарт, „Набуко” от Дж.Верди, „Танхойзер” от Р.Вагнер” и „Саломе” от Р.Щраус, довели до значителни социални, политически и културни промени. В края на експозицията се отдава заслужено внимание на Шостакович, чиято „Лейди Макбет от Мценска околия” бележи нова ера в композирането, но е забранена от Сталин поради разминаването в представите му за поведението на една съветска жена, поясняват организаторите.

„Изложбата опровергава мита, че операта е консервативна форма на изкуството. В продължение на векове тя е била най-модерната европейска култура, която вдъхновява както политически катаклизми, така и социални промени. Това е нещо живо”, обяснява инициатора и оперен режисьор Робърт Карсън пред ВВС. В експозицията са показани декори, костюми, исторически произведения на изкуството и артефакти, свързани с оперното изкуство. „Това е по-скоро стъпка зад кулисите. Мисля, че тази изложба ще промени представите за операта, които има цяло едно ново поколение”, заявява куратора Кейт Бейли. Съвременната озвучителна система предоставя възможност на посетителите да получат набор от слушалки, през които звучи различно оперно произведение при преминаване от едно изложбено пространство в друго. Безжичната технология автоматично актуализира музикалната селекция.

Експозицията продължава до 25.02.2018г. в Музея „Виктория и Албърт” - Лондон.