Заменят стаутята на Чайковски в Клин

Заменят стаутята на Чайковски в Клин

С друг монумент

Властите в Клин са взели решение да демонтират стаутята на композитора П.И.Чайковски, разположена на централния площад в руския град. Тази новина обиколи руските медии и остави в смут както музиканти, така и други културни дейци. Според общинската управа на Клин, паметникът на великия композитор ще бъде пренесен в покрайнините /микрорайон Майданово/, а на негово място ще бъде издигнат нов монумент в чест на 700 години от основаването на града – „Бронзовият щит”. Причините за преместването остават загадка. Истинско недоумение предизвикаха изявленията на директора на Музейното обединение на Клин Елена Кондрашина, според която „в центъра на града безусловно трябва да има паметник, но е задължително да бъде на Чайковски”. Районният кмет на Майданово Алена Соколская счита, че именно на тази територия композиторът е работил най-дълго време. След интернет проучване гражданите на Клин са посочили, че желаят паметник във връзка с юбилея, но с уговорката, че този на Чайковски няма да бъде поместен. В анализ за ежедневника „Российская газета” Ирина Муравиева посочва, че „демонтирането на паметника на Чайковски в центъра на Клин е въпрос на културна Русия и въпрос на нейната репутация в света, защото за света Чайковски е руският композитор номер едно”.

Монументът на Чайковски се появи едва през 1995г в историческия център на Клин в непосредствена близост до търговската зона и Катедралата, които композиторът е посещавал редовно. Паметникът, създаден от Христофор Геворкян, бе открит в присъствието на хиляди жители на града и бързо се превърна в място за отдаване на почит, както от любителите на музиката в Русия, така и от множество туристи от целия свят.

„Не мога да повярвам, че това се случва днес в Клин, който толкова много обичам. За целия свят градът е неразривно свързан с името на Чайковски”, сподели възмущението си диригентът Владимир Федосеев. „Спомням си как аз и музикантите от Големия симфоничен оркестър на името на Чайковски участвахме в откриването и се радвахме, че паметникът на този гений ще прослави региона на Клин със своето заслужено място в града. Това, което става сега, е трагедия за града, за музикантите и за почитателите на музиката в света. Това не трябва да се случва”, допълва той.