Кой спечели „КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”?

Кой спечели „КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”?

Списък с наградените

За 21-ви път Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио раздадоха Националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”. Тържествената церемония се проведе по традиция в Деня на народните будители /1 ноември/ в залата на Държавен музикален и балетен център- София. Гала спектакълът „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2017” се състоя под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и бе организирано с любезното съдействие на Министерство на културата.

Вижте списъка с наградените в различните категории:

„КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”

Н А Г Р А Д И

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

СИНТИ АУДИО ВИЗИО БЕНД – за концертите на Национална седмица на изкуствата – Боровец (м. май 2017 г.), Арт фестивала в Южния парк (м. юни 2017 г.) и Международния фестивал „Вселената на компютърната музика“ (м. декември 2017 г.).

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

Д-Р ЦВЕТАНА ТОНЧЕВА – за директното й предаване от „Роял Албърт хол“ – Лондон през м. септември 2016 г. (за първи път в българския радиоефир) и за статиите й в сп. „Музикални хоризонти“ през 2017 г.: „Българската премиера на „Булевардът на залеза“ и „Парсифал“ на българска сцена“.

ДЖАЗ

ХИЛДА КАЗАСЯН – за концерта, посветен на Вили Казасян, през м. декември 2016 г. в зала 1 на НДК, за записа на нова версия на песента Waters of March с видеоклип през 2017г.

ПОП И РОКМУЗИКА

„ЩУРЦИТЕ“ – за концерта по случай 50-годишнината на групата в „Арена Армеец“ на 3 юни 2017 г. и на 14 август 2017 г. във Варна.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДИМИТРОВГРАД – за Коледния концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, състоял се на 22 декември 2016 г. в Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР „ДЕТСКА КИТКА“ – ПЛОВДИВ – за получените Диплом, плакет и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен, Диплом на Българския хоров съюз за най-добре представил се български хор, І място в категория „Детски и младежки хорове“ и Диплом за диригентско майсторство на диригентката Яна Делирадева на Седмия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ – Балчик през м. юни 2017 г.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

КОСТАДИН АНДРЕЕВ (тенор) – за ролята на Парсифал от едноименната опера на Рихард Вагнер – премиера на 4 юли 2017 г. на сцената на Софийска опера и балет.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ в състав: режисьор Стефано Пода, диригент Диан Чобанов, диригенти на хора Драгомир Йосифов и Константин Добройков, с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера - Пловдив – за премиерата на оп. „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди на 15 юли 2017 г. на сцената на Античния театър в Пловдив.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

АНПТ „ДУНАВ“ – ВИДИН – за спектакъла „По Видинските мегдани“, състоял се в гр. Видин на 26 май 2017 г., по повод 45-годишнината на ансамбъла.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

МАРИО ЕГОВ – за концерт–спектакъла: „Фолклорна импресия”, състоял се на 7 юли 2017 г. в Летен театър – Бургас и „Заедно”, състоял се на 18 септември 2016 г. в Античен театър – Пловдив.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“ – за концерта на 10 май 2017 г. в рамките на VІІІ Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив с диригент проф. Пламен Джуров и солисти световно известните флейтисти Еманюел Паю и Марио Кароли. В програмата: К.Ф.Е.Бах, Моцарт, Доплер, Кох и Жоливе.

ПЕДАГОГ

ЕВГЕНИЯ НОЧЕВА (цигулка) – за получените призови награди от нейни ученици на Международния конкурс за млади цигулари „Ярослав Коциан“, Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“, ІХ Международен конкурс за млади изпълнители „Добрин Петков“, ХІІІ Международен конкурс „Млади виртуози“, ХІІ Международен конкурс за немска и австрийска музика „Magic“, Международния конкурс за млади изпълнители – Перник.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – ЛЮБОВ ШИШЕВА (пиано)

Награда на „Кантус Фирмус” – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ (диригент)

Награда на Министерството на културата – ОРКЕСТЪР НА СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

Награда на Столична община – ХИЛДА КАЗАСЯН

Награда на Съюза на музикалните артисти в Македония- ГЕРГАНА НИКОЛАЕВА (мецосопрано) - за проекта Pop Meets Classic с авторска музика и кавъри на обичани български песни през сезон 2016/2017 г.