Елин Колев почита майсторството на Менделсон

Елин Колев почита майсторството на Менделсон

В Германия

Българският цигулар Елин Колев ще участва във възпоменателния концерт по повод 170 години от смъртта на композитора Феликс Менделсон Бартолди. Колев ще интерпретира един от шедьоврите в цигулковата литература, създаден от немския композитор - Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп.64. Съпроводът ще бъде на оркестъра Chursächsische Philharmonie, чиито музиканти ще свирят на исторически инструменти от епохата, а на диригентския пулт ще се качи Флориан Мерц. В програмата е включена още една творба на Менделсон - Симфония №5 в ре мажор „Реформационна”, оп.107, както и Вариации върху „Ein‘ feste Burg”, оп.191 от Карл Райнеке. Концертът ще се проведе на 3 ноември 2017г. в театър „Кьониг Алберт", Бад Елстер, Германия. На същата сцена преди две години младият български цигулар изпълни Цигулковия концерт на Йоханес Брамс в рамките на 15-тото издание на фестивала "Chursächsischen Festspiele”.

В края на август 2017г. Елин Колев бе избран за „Нов талант” от немската радиомрежа SWR 2, която излъчва програми с културна насоченост. Неговият лик се намира и на корицата на двумесечното списание, което медията издава. В началото на октомври рецитал на младия цигулар и гръцкия пианист Триантафилос Лиотис бе излъчен и записан от немския югозападен обществен радиоканал. В ефира прозвучаха интерпретациите на творби от Брамс, Григ и Сай. Програмата ще бъде допълнена с творби от Шуман и ще бъде представена от Колев и Лиотис пред публиката в Базел, Швейцария, в началото на следващата година.

На 13 октомври 2017г. талантливият български музикант представи програма със съвременна музика в рамките на фестивала ”ZeitGenuss” , проведен в зала „Волфганг Рим” на Висшето музикално училище в Карлсруе. Заедно с Мара Лобо (виолончело) и Флориан Хайниш (пиано) от новосформираното трио „Меркуриус”, той изпълни произведението „В памет на Исанг Юн”, написано през 1996г. от японския композитор Тошио Хосокава. Тримата музиканти вече имат покана за концерт през юни 2018г., който ще се състои в един от най-старите архитектурни паметници в Германия - средновековният манастир Маулброн, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Припомняме ви, че последното участие на Елин Колев на българска сцена бе в началото на ноември 2014г. в цикъла „Концертмайсторите", организиран от „Кантус Фирмус”. Тогава музикантът изпълни Цигулковия концерт на Бетовен, като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, дирижиран от Григор Паликаров.