Българска следа във Виенския камерен оркестър

Българска следа във Виенския камерен оркестър

На 5 декември в НДК

„На първата репетиция те свирят толкова добре, че не е учудващо защо звучат страхотно на концерт. Всички са изрядно подготвени и свирят с душа и сърце на 100%”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио младата българска виолончелистка Лиляна Кехайова, която свири във Виенския камерен оркестър. Авторитетните музиканти са подготвили празнично музикално преживяване за столичната публика на 5 декември в Зала 1 на НДК. Един от най-елитните оркестри в света ще гостува в София по покана на Germi Art & Entertainment и ще изпълни виенски коледни класики и любими мелодии на Йохан Щраус и Фриц Крайслер. В програмата ще звучат „полки и валсове от Щраус и творби за цигулка и пиано от Крайслер, които ще бъдат изпълнени в обработка за цигулка и камерен оркестър”, уточнява Кехайова.

В началото на 2017г. тя се явява на прослушване за попълване състава на Виенския камерен оркестър и впечатлява журито със Сюита за соло виолончело от Гаспар Касадо. Впоследствие е приета в редиците на оркестъра. „Почувствах се много щастлива. Когато си учил и си вложил в свирене, чувстваш, че трудът ти е оценен”, разкрива талантливата виолончелистка. Тя е впечатлена от изключително сплотения състав от музиканти между 28 и 40-годишна възраст. „Има една много приятна атмосфера на респект между хората, което не се среща много често по принцип в един оркестър”. В него свири и още една българка- цигуларката Марина Димитрова.

Лиляна Кехайова е родена в семейство на музиканти и започва да свири на виолончело още на 6-годишна възраст. След като завършва НМУ „Любомир Пипков” -София, е приета във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц - Байрова. Успехът я следва неотлъчно между Виена и София. Сред многобройните й отличия като солист и като част от класически камерни ансамбли са: печели конкурсите „Млади Виртуози”- София (2005 г. и 2007 г.);Първа награда на „Concertino Praga” (2006г.); лауреат на конкурса „Фиделио“, организиран от Виенската Консерватория (2013 г.) и т.н. Освен като пълноправен член на Виенския камерен оркестър, Кехайова се изявява като соло челист на оркестър „Camerata Orphica”, а от 2014г. е генерален секретар на „International Music Academy Orpheus” - Виена, където всяка година участват повече от 100 студенти и 20 професори и световноизвестни солисти. Лиляна Кехайова е стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, а през 2012г. получава стипендия от Виенската Консерватория, след което печели и голямата стипендия на австрийската фондация „Alban Berg". Понастоящем е стипендиант на фондацията на Йехуди Менухин „Live music now” и е вдъхновена от децата с увреждания, пред които свири неотдавна в рамките на този проект. „Те реагират спонтанно и изведнъж възприемаш по различен начин произведението, което свириш, и откриваш неща, които до момента не си забелязвал”, отбеляза Лиляна Кехайова.

В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми изявената виолончелистка разкри, че попада в състава на „Синхрон стейдж оркестра”, в който участват членове на Виенския камерен оркестър. Формацията осъществява записи за хитови холивудски продукции, като наскоро е записана музиката към американския трилър „Мег” с участието на Джейсън Стейтъм, чиято премиера предстои през февруари 2018г.

Билетите за коледния концерт на Виенския камерен оркестър, който ще се състои на 5 декември 2017г. в Зала 1 на НДК, ще откриете в мрежата на Eventim и в Билетния център на НДК.

Цялото интервю с виолончелистката от Виенския камерен оркестър Лиляна Кехайова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.