Представят рядък ръкопис на Хендел в Нова Зеландия

Представят рядък ръкопис на Хендел в Нова Зеландия

Оратория „Месия"

Рядък ръкопис на прочутата оратория „Месия” на Георг Фридрих Хендел бе открит в Залива Пленти, Нова Зеландия. Смята се, че това е едно от четирите копия в целия свят. Нотният материал, отпечатан върху медна плоча, представлява щимове от произведението за глас, клавесин и цигулка. Ценната находка е собственост на Колин и Стефани Смит от новозеландския град Тауранга.

Според Колин Смит, ръкописът е открит сред купчина неподредени партитури, които са били продадени заедно с къщата, в която живее, от жител на Крайстчърч преди около 40 години. Самият Смит не се заема веднага с подреждането на музикалното богатство, но преди 10 или 12 години открива скритите нотни текстове на Хендел. „Разбрах, че ръкописът е от XVIII век и е публикуван след смъртта на Хендел. Показах го на моята съпруга Стефани. Отделихме го и едва една година по-късно обсъдихме находката с д-р Рейчъл Грифитс- Хюджис от Университета за изкуства и социални науки на Уайкато", разказва Смит. Той поддържа контакти с учебното заведение от дълги години, тъй като помага за пренасянето и настройката на струнните инструменти във ВУЗ-а, а също така преди няколко години е дарил клавесин на музикалната школа. Д-р Грифитс- Хюджис прави изследвания, като открива колко отдавна е създаден този манускрипт в действителност. По време на предстоящото представяне тя ще изнесе кратка лекция за историята на произведението.

„Доколкото знаем, има само четири копия по целия свят, което го прави специален, въпреки доста смущаваното му състояние", заяви Паула Галик, управител на Музея на западния залив в Катикати /Western Bay Museum/. Документът е от 1784г., когато се навършват 25 години от смъртта на Хендел. По това време неговите творби са притежание на общинската управа на Лондон, която се се възползва от възможността през тази годишнина да организира серия от концерти на Хендел и да публикува отново от най-обичаните му произведения в нови издания. „Оратория „Месия”, изпълнена за първи път през 1742г., е една от най-изпълняваните творби. С бързото нарастване на популярността на любителите- музиканти, е изготвен този нотен текст, който е публикуван през 1784г.", разяснява Галик. „Колин и Стефани дойдоха в музея, когато дизайнера на текстила и костюмите Сам Гатли поставяше копринена рокля в стъклена витрина. Те ме поканиха на чаша чай и оттам научих за този ръкопис. Колин Смит наблюдаваше действията на Гатли и си припомни как е изглеждала неговата баба, облечена в тази изкусно изработена одежда”, посочва още Галик.

На 25 ноември 2017г. Western Bay Museum ще бъде домакин на рецитал с фрагменти от ръкописа, който ще изпълнят солисти от Университета на Уайкато. По време на събитието, което ще се проведе в Презвитерианската църква „Сейнт Пол” в Катикати, а манускриптът ще бъде изложен за разглеждане от посетителите за първи път в южното полукълбо.