Възползва ли се Андре Рьо от детския труд?

Възползва ли се Андре Рьо от детския труд?

Съдебната битка продължава

Прочутият холандски цигулар Андре Рьо обжалва решението на холандски съд, според което трябва да плати глоба за представянето на деца в концертите му. Според обвинението, музикантът е допуснал появата на непълнолетни деца след определения часови пояс, установен със закон. Причината за предприетите мерки е участието на състав от млади румънски флейтисти под 18-годишна възраст, които са свирили до полунощ по време на поредица от 7 концерта през 2015г. Съгласно правната рамка на Холандия, непълнолетните лица не могат да участват в артистични изяви след 23:00ч.

Съдът постанови глоба на Рьо, чийто размер възлиза на сумата от 236 000 евро. Впоследствие станалият известен като модерния „Крал на валса” успя да намали първоначалния паричен размер на наказанието, благодарение на усилията на своите адвокати. Въпреки това, новата сума от 116 000 евро продължава да бъде проблем за цигуларят, продал над 40 млн. записи по света.

„Децата бяха на сцената само за няколко минути, като в края на концерта просто помахваха с ръце на публиката”, заяви адвокатът на музиканта Сандър Лели пред агенция „Франс прес”. След като се яви в Окръжния съд на Лимбург, той поясни, че децата са свирили в по-ранен час, но отбеляза, че „е стандартна практика, когато свърши концерта, Андре Рьо да покани на сцената всички участници, за да бъдат аплодирани от публиката”. Лели допълни, че „Рьо не е знаел, че се възприема като „работодател” на децата, които са свирили в концерта”, както и че „глобата е абсурдно висока и извън всякакви рамки”.

През юли 2015г. в Маастрихт- родния град на Андре Рьо, е организиран концерт с негово участие и деца, които свирят заедно с гостуващия виртуозен румънски пан флейтист Георге Замфир. „Нашите разследвания показват, че ансамбълът от 11 румънски деца на възраст между 9 и 12 години са извършили неразрешен детски труд между 19.00ч. и полунощ”, заявява Пол ван дер Бур от Холандската инспекция по труда. „Те не са били освобождавани от този ангажимент”, коментира държавният служител. По думите му, Окръжният съд на Лимбург ще постанови окончателното си решение на 4 декември 2017г.