Шулц: „Явно европейските оркестри имат нужда от българските си концертмайстори”

Шулц: „Явно европейските оркестри имат нужда от българските си концертмайстори”

Тази вечер в зала „България”

„Вие имате прекрасна традиция особено в цигулковата школа. Както знаем, българските цигулари са концертмайстори по целия свят - Веско Ешкенази, Васко Василев, Светлин Русев... Явно европейските оркестри имат нужда от българските си концертмайстори”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио Радослав Шулц броени часове преди да излезе на българска сцена. Той гостува в страната ни за откриването на новия сезон на Оркестъра на Класик ФМ, което ще се състои тази вечер от 19.30ч. в зала „България”. Полският музикант припомни първата си среща на световната сцена с цигуларката Мила Георгиева- концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. „С Мила Георгиева се запознахме в Щутгарт, където изпълнихме „Навара” от Сарасате и Концерта за две цигулки от Й.С.Бах. Това беше едно прекрасно артистично сътрудничество. Харесахме начина, по който работим заедно и сега, в България, ще имаме едно своеобразно повторение на тази програма. Но Мила ще изпълни и виртуозната пиеса „Цигански напеви” от Сарасате, докато аз й акомпанирам с оркестъра”.

В предаването „Сутрешно кафе” полският маестро разкри подробности около първата репетиция с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио: „Много съм впечатлен от тяхната гъвкавост, отзивчивостта им и начина, по който реагират на изискванията на диригента. Инициативността им също е впечатляваща. Това е нещо, което се откроява”. Радослав Шулц ще дирижира и изпълнението на Симфония № 41 от В.А.Моцарт, но му предстои да представи като солист новата пиеса „Дяволската цигулка”, написана от Радослав Лазаров. „Тя е вдъхновена от историята за един сън на композитора Тартини, който сънувал, че дяволът свири на цигулка”, разказва Шулц. „Най-ниската струна на цигулката, сол струната, се настройва на цяла кварта по-надолу и усещането е за народен инструмент. Постепенно „дяволът настройва цигулката” към нормалното й звучене и в един момент се преминава към неравноделен типичен български народен танц. Той е подплатен от тъпан в оригинала, но в нашето изпълнение ще прозвучи големият барабан /гран каса/. Всъщност това е танцът на дявола”. Младият български композитор Радослав Лазаров е автор на „Токата мистериоза” за струнен оркестър, на песен, създадена специално за българската оперна прима Веселина Кацарова, както и на пиесата „Приказка за дните от седмицата”, която полският музикант вече е интерпретирал на премиерата й. Цигулката, на която Радослав Шулц ще свири пред българската публика, е Страдивариус -“Wilhelmj” от 1725 г., която е предоставена от музикалната фондация “Nippon”. Струнният инструмент носи името на германския цигулар и педагог Август Вилхелми, който приживе е окачествяван като „немския Паганини”.

Радослав Шулц получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от майка си, Халска Зюс, а на 16 години печели престижния Международен конкурс „Виенявски“, който се провежда в Полша. Следват награди и от други конкурси по цигулка, сред които е и „Сибелиус“ във Финландия. През 1999 г. е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. По думите на Радослав Шулц, „той е едно вдъхновение за мен. Аз мисля, че Лорин Маазел беше най-добрият диригент в целия свят. От техническа гледна точка беше изключително удоволствие да го наблюдаваш, да го слушаш като слушател и да работиш с него като солист. Ако човек иска да бъде диригент, трябва човек да го изучава много задълбочено”. Съвместните изяви на Шулц с диригенти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути още повече го насърчават да се насочи към дирижирането. През 2002г. Сър Колин Дейвис го препоръчва за престижната Виенска музикална академия, където полският музикант учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер. Две години по-късно той дебютира с Филхармонията на Осака.

След сензационния си дебют в Англия през 2007г. със Симфоничния оркестър на Бирмингам, Радослав Шулц дирижира Бамбергските симфоници, Камерния оркестър на Лозана, Симфоничния оркестър на MDR, Филхармонията на Оукланд, Симфоничния оркестър на Осака, Немската държавна филхармония на Райнланд-Пфалц и др. Като артистичен директор на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт и на Камерния оркестър на Баварското радио, Шулц е изнасял концерти в Европа с прочути солисти, сред които Ланг Ланг, Миша Майски и Сабине Майер. През 2011 г. Радослав Шулц записва Клавирните концерти на Моцарт със солист Елен Гримо в съпровод на Камерния оркестър на Баварското радио. Дисковете се появяват под знака на „Дойче Грамофон“ и биват последвани от записи с цигуларите Франк Петер Цимерман и Лиза Батиашвили.

За тези записи и за развитието на оркестрите, които ръководи, както и още подробности за предстоящия концерт, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с Радослав Шулц, преведено от Димитър Московски, в звуковия файл под снимката вляво.