Радослав Шулц: „България е една много специална страна“

Радослав Шулц: „България е една много специална страна“

Преди концерта в София

„Трябва да сте сигурни, че България е една много специална страна. България е единствената страна в Европа с уникална народна музика – т. нар. неравноделни ритми, и това е изключително интересно и завладяващо! Вземете ръченицата – тя е уникална, няма друга страна в Европа, дори и в целия свят, която да може да се похвали с подобен феномен“–възкликна цигуларят и диригент Радослав Шулц в интервю за Класик ФМ радио още през февруари тази година, когато гостува у нас за концерт със СО на БНР и пианиста Евгени Божанов. Тогава той сподели, че е имал удоволствието да дирижира по-рано и българското мецосопрано Веселина Кацарова, представяйки фолклорни песни в обработката на Красимир Кюркчийски, които без колебание нарече „изключителна музика“. Слушал е и ръченица, преди две години в Русе и е усетил, че този ритъм не само е в кръвта на хората, но и „всеки от съвременните български композитори неминуемо се влияе от народната музика“. Именно това той много харесва и в творбите на Радослав Лазаров, от когото преди няколко месеца дирижира композицията „Седмицата“, а в предстоящия концерт на 25 октомври ще покаже друга негова творба - „Дяволската цигулка“, в която ще бъде и солист.

Сега Радослав Шулц пристига отново в България за откриването на новия сезон на Оркестъра на Класик ФМ, а с него идва и Мила Георгиева. „Запознахме се в Щутгарт, където заедно концертирахме – изпълнихме „Навара“ от Сарасате за две цигулки. Изпълнението се получи прекрасно и действително има химия между нас като цигулари!“ – разказа той за срещата си с нея. Основавайки Камерния оркестър към Баварското радио в Мюнхен, в началото съставът е бил без диригент, което провокира Шулц да започне да дирижира, а сега вече знае, че„веднъж докоснеш ли се до диригентската палка – вече не можеш да я пуснеш!“ В кариерата му най-важната фигура е тази на Лорин Маазел, който го препоръчва за концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Имал е шанса да се учи и от Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути, но и сър Колин Дейвис. Ето какви са спомените му: „Има двама души, които се открояват в този своеобразен списък. На първо място – Лорин Маазел и аз мисля, че от техническа гледна точка той беше най-добрият диригент в света. Изключително талантлив, с фотографска памет, с абсолютен слух, говореше десет езика… Така че, дори само човек да наблюдава неговите жестове – за мен беше едно откровение. Другото голямо име е сър Колин Дейвис, който ми подари диригентска палка. Това, което той ми каза по това време, беше да превърна палката в естествено продължение на своето тяло… Всъщност, той ме насочи към това, да отида да уча дирижиране във Виена. Именно той беше човекът, който ме вдъхнови да дирижирам по този начин, в неговия стил“.

В навечерието на концерта на 25 октомври, когато Оркестърът на Класик ФМ радио открива своя 16-ти сезон с двама превъзходни музиканти – Мила Георгиева и Радослав Шулц, припомнете си разговора на Юра Трошанова с полския диригент и цигулар, състоял се в нашето студио през февруари 2017г.