Три световни премиери, четири международни състава и младежка творческа лаборатория в 3-тото издание на Аджитато'

Три световни премиери, четири международни състава и младежка творческа лаборатория в 3-тото издание на Аджитато'

До 29 ноември 2017г.

Аджитато' – софийският фестивал с фокус върху камерната музика, ще зарадва своите почитатели между 17 октомври и 29 ноември 2017. Отново концертите ще се провеждат в Студио 1 на БНР с начален час 19.30 часа. След звездното гостуване на цигуларката Гергана Гергова и трио „Имаж“ миналата година, тази година публиката на Аджитато ще може да се срещне с други световно признати български и чуждестранни интерпретатори на камерна музика.

Откриващият концерт бе на 17 октомври (вторник) - след интензивно лято, включващо гостуване в САЩ, Унгария и Германия, камерен ансамбъл „Силуети“ бяха включили в програмата си за Аджитато трио от Морис Равел, както и две емблематични произведения, композирани оригинално за характерен състав, какъвто е техния (пиано, цигулка, виолончело и кларинет) – квартет от Паул Хиндемит и „Миражи“ от Васил Kазанджиев.

Следващото събитие е смесица между класика и технологии, експерименти и театралност и ще представи на софийската публика три световни премиери. Отново интересна комбинация от инструменти (флейта, кларинет, цигулка, виолончело, акордеон, пиано и жива електроника), музикантите от Ансамбъл Кръш идват от пет различни страни. Те ще демонстрират стремежа си за разширяване на творческите граници, откриване на нови възможности за звук и експресия. Като резултат от творческа резиденция на композитори и изпълнители на 25-ти октомври (сряда) в рамките на Аджитато ще прозвучат за пръв път специално композираните за ансамбъла и фестивала творби на Флориан Хартлийб (освен композитор и водещ живата електроника на концерта), Божидар Спасов и Петър Керкелов.Програмата продължава с вокален концерт, в който Дуо Колаж (Нона Кръстникова – сопран и Мария Русева – пиано) ще представи резултатите от двумесечната творческа лаборатория за дебютиращи песенни дуа Agitato' Youth. Младите певци и пианисти ще се изявят на 1-ви ноември с песни от Моцарт, Хайдн, Шуберт, Шуман, Менделсон и Брамс. Концертът ще бъде с вход свободен.

На 15-ти ноември Студио 1 на БНР ще огласи медният звук на Solid Brass Quintet Sofia, съставен от студенти и специализанти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. В програмата на ансамбъла са включени любими за публиката шедьоври на класиката от Бах, Моцарт, Евалд, Владимир Джамбазов, Клаус-Петер Брухман, някои композирани за духов квинтет, а други - в аранжимент. Алекс Витков (тромпет), Мартин Бодуров (тромпет), Теодор Димитров (валдхорна), Велислав Стоянов (тромбон) и Георги Илиев (туба) са от класа по камерна музика на проф. д-р Атанас Карафезлиев и през 2017 година са отличени на Академичния конкурс за камерна музика.

След дебюта си в „Уигмор Хол“ (Лондон) на Аджитато ще гостува Струнен квартет „Метис“ от Литва. Съставът е за първи път на софийска сцена и ще представи в програмата си на 22-ри ноември творби от Хайдн, Шуберт, Стравински и Шостакович. Ансамбълът носител на много награди, сред които се отркява победата им в IX-тия Международен конкурс „В. Е. Римботи“ (Италия) и на VIII-мия Международен конкурс в Бордо (Франция).

Изключение за мястото и часа на концертите прави музикално-поетичният мултимедиен концерт-спектакъл “Силует На Една Любов”. Той ще бъде представен на 28-ми ноември от 19 ч в ДНК от звездното трио AcordBass , съставено от световните Георги Василев (китара), Ирина-Калина Гудева (контрабас) и Стефан Шапюи (бандонеон). Представлението интегрира музика за бандонеон, контрабас, глас и китара, с визуални ефекти, театрални аспекти и хореография. Драматургията е базирана на текстове от Блага Димитрова, Валери Петров и Богомил Гудев и изразява различни аспекти на човешкото съществуване, еволюцията, състоянието на духа, философията, естетиката.

Фестивалът се закрива на 29 ноември с концерт на клавирно трио Атанасов (Франция). Единственият българин в състава - Пиер-Калоян Атанасов – определя името на ансамбъла. Пиер-Калоян има запомнящи се изяви със световия цигулар Светлин Русев като споделя, че от него е научил много за ансамбловото музициране: “Освен брилянтен цигулар, Светлин има и фантастична интуиция за всеки музикален стил и макар да беше по-опитен от мен, приемаше музикалните ми идеи. За мен беше страхотен шанс да започна кариерата си с него на 16-годишна възраст“. Непосредствено след това Пиер основава триото, с което днес обикаля цял свят, а ансамбълът е един от най-изтъкнатите във Франция и Европа. Това показва и признанието и на критиката и наградата DIAPASON D’OR, с която е удостоен първият им диск с творби от Сметана и Дворжак.

За допълнителна информация следете страницата на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’! Предварителна продажба на билети: на касата на Кантус Фирмус в зала „България”, на http://www.ticketsbg.com/ и на място един час преди началото на концерта.

Вижте цялата програма ТУК

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с музикантите Габриела Калоянова и Кристиян Калоянов по повод откриването на фестивала Аджитато’ в звуковия файл под снимката вляво!