Изберете носителите на

Изберете носителите на "Кристална лира" 2017!

Краен срок: 12.00ч. на 27 октомври 2017г.

За 21-ва поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио организират тържествена церемония по връчването на Националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”. Тя ще се състои по традиция в Деня на народните будители на 1 ноември 2017г. от 19.00 часа в залата на Държавен музикален и балетен център- София. Вход свободен.

Гала спектакълът „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2017” се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата.

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Вижте номинираните за престижното отличие и гласувайте за своите фаворити, като изпратите името и категорията им на адрес:

[email protected]

Краен срок: 12.00ч. на 27 октомври 2017г.

Вие определяте и кой ще получи Награда "Кристална лира" на слушателите на Класик ФМ радио! Станете част от Кристална лира`2017!

 

„КРИСТАЛНА ЛИРА`2017”
Н О М И Н А Ц И И

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

СИНТИ АУДИО ВИЗИО БЕНД – за концертите на Национална седмица на изкуствата – Боровец (м. май 2017 г.), Арт фестивала в Южния парк (м. юни 2017 г.) и Международния фестивал „Вселената на компютърната музика“ (м. декември 2017 г.).

МИРОСЛАВ МАРИНОВ – за представянето на „Genesis“ и „Slashing soul“ през сезон 2016/2017 г. и за Голямата на награда на конкурса „Четвърти преглед на постиженията на звукорежисьорското майсторство“ на НБУ през 2017 г.

ВЕНЦИСЛАВ ИВАНОВ – за представянето на творбата „Криогенна мечта“ през 2017 г.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

Д-Р ЦВЕТАНА ТОНЧЕВА – за директното й предаване от „Роял Албърт хол“ – Лондон през м. септември 2016 г. (за първи път в българския радиоефир) и за статиите й в сп. „Музикални хоризонти“ през 2017 г.: „Българската премиера на „Булевардът на залеза“ и „Парсифал“ на българска сцена“.

ТАТЯНА КАПРИЧЕВА – за публикациите й в сп. „Музикални хоризонти“ и infovarna.com през сезон 2016/2017 г. и за получената награда „Варна“ на Община Варна през 2017 г.

ДЖАЗ

ХИЛДА КАЗАСЯН – за концерта, посветен на Вили Казасян, през м. декември 2016 г. в зала 1 на НДК, за записа на нова версия на песента Waters of March с видеоклип през 2017 г.

ГЕОРГИ КОРНАЗОВ – за участието в „Пловдив джаз фест`2017“ и за проекта с Петър Салчев и Армел Дюпа Conscience с концерти в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора през м. май 2017 г.

ПЕТЪР САЛЧЕВ – за неговите концертни проекти: 1) с Георги Корназов и Армел Дюпа - Conscience, с концерти в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора през месец май 2017 г., 2) с музиката на Рей Чарлз и с участието на бившия член на оркестъра на легендата Крейг Бейли и Биг бенда на БНР на открито пред Народния театър "Иван Вазов" на 28 юни 2017 г., в „Двореца“ в Балчик на 22 юни 2017 г. и др. 3) с Октет Пловдив на Джаз фестивала в Банско на 12 август 2017 г.

ПОП И РОКМУЗИКА

„ЩУРЦИТЕ“ – за концерта по случай 50-годишнината на групата в „Арена Армеец“ на 3 юни 2017 г. и на 14 август 2017 г. във Варна.

ИРИНА ФЛОРИН – за юбилейния концерт „Цвят лилав – 20 години по-късно“ в Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Варна и София – в Зала 1 на НДК на 11 ноември 2016 г.

ГЕРГАНА НИКОЛАЕВА – за проекта Pop Meets Classic с авторска музика и кавъри на обичани български песни през сезон 2016/2017 г.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДИМИТРОВГРАД – за Коледния концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, състоял се на 22 декември 2016 г. в Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР „ДЕТСКА КИТКА“ – ПЛОВДИВ – за получените Диплом, плакет и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен, Диплом на Българския хоров съюз за най-добре представил се български хор, І място в категория „Детски и младежки хорове“ и Диплом за диригентско майсторство на диригентката Яна Делирадева на Седмия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ – Балчик през м. юни 2017 г.

ЖЕНСКИ ХОР „ХРИСТИНА МОРФОВА“ – за тържествения концерт по повод 80-годишнината на състава на 19 октомври 2016 г. в зала „България“ с творби от български композитори под диригентството на Таня Никлева-Владева.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

КОСТАДИН АНДРЕЕВ (тенор) – за ролята на Парсифал от едноименната опера на Рихард Вагнер – премиера на 4 юли 2017 г. на сцената на Софийска опера и балет.

ЛИНКА СТОЯНОВА (сопран) – за ролята на Одабела от операта „Атила“ на Джузепе Верди – премиери на 7 юли и 19 август 2017 г. на сцената на Летния театър във Варна.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ПЛОВДИВ в състав: режисьор Стефано Пода, диригент Диан Чобанов, диригенти на хора Драгомир Йосифов и Константин Добройков, с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера - Пловдив – за премиерата на оп. „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди на 15 юли 2017 г. на сцената на Античния театър в Пловдив.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

АНПТ „ДУНАВ“ – ВИДИН – за спектакъла „По Видинските мегдани“, състоял се в гр. Видин на 26 май 2017 г., по повод 45-годишнината на ансамбъла.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

МАРИО ЕГОВ – за концерт–спектакъла: „Фолклорна импресия”, състоял се на 7 юли 2017 г. в Летен театър – Бургас и „Заедно”, състоял се на 18 септември 2016 г. в Античен театър – Пловдив.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“ – за концерта на 10 май 2017 г. в рамките на VІІІ Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив с диригент проф. Пламен Джуров и солисти световно известните флейтисти Еманюел Паю и Марио Кароли. В програмата: К.Ф.Е.Бах, Моцарт, Доплер, Кох и Жоливе.

ОРКЕСТЪР НА СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ – за премиерата на операта „Парсифал“ от Рихард Вагнер на 4 юли 2017 г.

ПЕДАГОГ

ЕВГЕНИЯ НОЧЕВА (цигулка) – за получените призови награди от нейни ученици на Международния конкурс за млади цигулари „Ярослав Коциан“, Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“, ІХ Международен конкурс за млади изпълнители „Добрин Петков“, ХІІІ Международен конкурс „Млади виртуози“, ХІІ Международен конкурс за немска и австрийска музика „Magic“, Международния конкурс за млади изпълнители – Перник.

ВЕСЕЛА ПЕНЕВА (пиано) – за получените призови награди от нейни ученици на ІV Международен клавирен конкурс „Андрей Стоянов“, Националния конкурс „Орфееви таланти“, Международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти „Вивапиано“, Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“, Националния конкурс „Милчо Петров“, Детския фестивал на изкуствата „Трикси“ – Албена през сезон 2016/2017 г.

ЛЮБОВ ШИШЕВА (пиано) – за получените призови награди от нейни ученици на ІІ Международен конкурс за пианисти и композитори „Музиката и Земята“, La Schola Cantorum – Париж, Международния конкурс „GRAND PRIZE VIRTUOZO“, Международния конкурс за пианисти – Ла Валета, VІІІ Международен конкурс за пианисти – Белград, VІІ Международен конкурс за млади пианисти – Вране, VІІ Международен конкурс „Rising Stars Grand Prix“ – Берлин, ХХ Международен музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.

За категориите „БАЛЕТНО ИЗКУСТВО“, „КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ“, „ИНСТРУМЕНТАЛИСТ“, „МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ“ и „ДИРИГЕНТ“ няма постъпили предложения и не са излъчени номинации.