Младата Светлина Стоянова победи в певческия конкурс „Neue Stimmen“

Младата Светлина Стоянова победи в певческия конкурс „Neue Stimmen“

26-годишната българка

26-годишната българска певица Светлина Стоянова, която се обучава в Шотландия, спечели първа награда на конкурса „Neue Stimmen“ /„Нови гласове“/ в Германия. Първата школа в България, през която е преминала младата Светлина Стоянова, е тази на Детския хор при БНР и основополагащата фигура на акад. Христо Недялков. В продължение на девет години тя е била част от състава, включително и негов солист. Един богат мецосопранов глас с великолепна техника, който бе оценен подобаващо само преди няколко дни в тежък международен конкурс с авторитетни личности в журито, председателствано от Доминик Мейер, директор на Виенската държавна опера. Светлина Стоянова учи в Кралската консерватория на Шотландия, където вече е придобила магистърска степен по музика през 2016г., а сега продължава обучението си в Оперното училище „Алегзандър Гибсън“към консерваторията в Глазгоу. Неин преподавател по вокално майсторство е Клеър Шиърър. Носител е и на други отличия, сред които трета награда от конкурса „Le Grand Prix del'Opera“ в Букурещ от август 2016г. Член е на основаната от знаменития цигулар и хуманист Йехуди Менухин благотворителна организация„Live Music Now“.

Международният конкурс за оперни певци „Neue Stimmen“ съществува вече 30 години. Фондация „Бертелсман“, една от най-големите фондации в Германия, инициира международното певческо състезание през 1987г. То се провежда се на всеки две години и има за цел да открие млади таланти за оперната сцена, подпомагайки тяхната бъдеща международна кариера. На участниците се предлагат безброй възможности да бъдат представени на режисьори от немски и международни оперни театри, както и на множество агенти и представители на музикалния и медиен сектор – с тяхна помощ младите певци започват кариерата си, след участие в конкурса. Юбилейното издание на конкурса тази година привлече огромен интерес, което се доказва и от броя на кандидатите – 1430 млади певци от 76 страни бяха регистрирани за участие. След селекция 39 от тях пристигнаха за последната част на състезанието в немския град Гютерсло, а 16 млади певци от 12 страни се конкурираха помежду си на полуфиналите миналия четвъртък. Сред тях бе и родената през 1991г. Светлина Стоянова, която достигна до финала в събота /на 14 октомври 2017г./ и спечели първата награда; при мъжете лауреат стана 24-годишният южнокорейски бас Чо Чан Хи. „Всеки от тях получава по 15 000 евро и изключителната възможност да преследва кариерата си на оперен певец“, съобщават организаторите. Светлина, както и всички финалисти, пяха на заключителния концерт под съпровода на Филхармонията на Дуисбург, ръководена от английския диригент Греъм Дженкинс.

Сред българските изпълнители, чийто професионален път е свързан с този значим вокален конкурс, са мецосопраното Веселина Кацарова, която печели първа награда през 1989г. /следвана в същата година от басът Рене Папе, получил втора награда/, а през 1991г. сопраното Соня Златкова също става лауреат на конкурса. В предишното издание на „Нови гласове“ през 2015г. победиха: сопраното Елза Драйсиг от Франция и басът Анатолий Сивко от Беларус.