Ясмин Леви: „Мечтаех да стана оперна певица”

Ясмин Леви: „Мечтаех да стана оперна певица”

Ще пее на 21.10 в Sofia Live Club

„Моята мечта беше да стана оперна певица, но днес разбирам, че това не е съдбата ми”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио израелската певица Ясмин Леви, която предстои да дебютира на българска сцена. Концертът й ще се проведе на 21 октомври 2017г. от 21.30ч. в Sofia Live Club, разположен в подлеза на НДК. Събитието се организира от Ивент Зона.

Музиката на Ясмин Леви е целият живот, изпят и преживян в един стих. Никой не остава безпристрастен пред завладяващия й глас, чиято дълбочина и сила не се забравят. Вероятно една от причините са еталоните в музикалния свят. „Аз винаги съм харесвала изпълнителите от миналото, големите гласове не само от света на операта – Мария Калас. Израснах с музиката на Били Холидей и Едит Пиаф- гласовете им са разпознаваеми. Те са големи, но носят тъгата в себе си, а това ми харесва”, пояснява Ясмин Леви.

Тя е ревностен последовател и разпространител на традициите в музиката на сефардските евреи-бежанци, увековечила древният им език - ладино. Нейните песни вибрират в страстните ноти на фламенко и танго, обогатени с щипка музикална култура от всички краища на планетата. „Моето поколение вече не владее ладино”, разкрива Ясмин Леви. „Според мен и много хора, с които съм разговаряла, единственият начин да продължи тази традиция е посредством музиката и песните. За мен е важно да продължа да изпълнявам тази музика на този език. В противен случай тази древна и красива традиция ще спре да съществува”, допълва родената в Израел изпълнителка. Тя е наследствен посланик на ладино фолклора, тъй като се придържа към основите, поставени от баща й Ицхак Леви – изтъкнат изследовател на древноеврейското музикално творчество. Но мястото, в което научава сефарадските песни е кухнята на майка й. „Аз пораснах там, където пеейки, майка ми забъркваше различни гозби. Така... съвсем обикновено, без да мисли, че се намира на професионална сцена. Тя пееше за мен и за своята душа. Днес аз пея тези песни, които съм чула за първи път в кухнята й. Не беше необходимо да посещавам музикална школа, в която да ги науча”, признава Ясмин Леви.

Наскоро името й попадна в афиша на Английския национален театър в постановката „Саломе”. Спектакълът с музиката на Рихард Щраус е изграден по текст на Оскар Уайлд, като режисьорката Яел Фарбър пренаписва оригинала. Ясмин Леви уточнява, че това не е опера. „Нека ви издам една тайна. Почти никога не слушам музика, защото тя е в главата ми. Ако ми пуснете да чуя някаква музика, я възприемам като шум. Това не се отнася единствено за класическата музика, която ми дава спокойствие. Всякаква класика- Шопен, Моцарт, Бах....!”, коментира певицата.

Младата изпълнителка ще гостува за първи път в страната ни и ще пее в съпровод на международна група музиканти - Amir Shazar (флейта), Ishay Amir (перкусии), Yechiel Hasson (акустична и електрическа китара) и Nadav Biton (клавири). „В моя бенд имам музиканти от Армения и Турция, а всички знаем какво се случва с тези народи. Но когато засвирят, го правят с любов. В моя свят отсъства войната. Има само любов. Ако някой не може да се изразява чрез думите, нека го направи чрез музиката!”, призовава Ясмин Леви.

Запазете своите билети за концерта й ТУК и прочетете повече във Facebook ТУК

Какво още сподели изключителната Ясмин Леви преди концерта си на 21 октомври в Sofia Live Club, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.