Две цигулки Страдивариус в зала „България“ на концерта на Мила Георгиева и Радослав Шулц

Две цигулки Страдивариус в зала „България“ на концерта на Мила Георгиева и Радослав Шулц

Във втората част Шулц ще замени цигулката с диригентска палка

Две цигулки Страдивариус ще чуе българската публика в зала „България“ на концерта на именитата ни цигуларка Мила Георгиева и полския й колега Радослав Шулц. Двамата елитни музиканти ще представят шедьоври за една и две цигулки, а във втората част Шулц ще замени инструмента с диригентска палка. Общата изява на двамата виртуози е част от цикъла „Концертмайсторите“ с оркестъра на Класик ФМ радио, организиран от „Кантус Фирмус“. Събитието ще се състои на 25 октомври в зала „България“ от 19:30ч. и се финансира от Програма „Култура” на Столичната община за 2017 г.

Полският музикант Радослав Шулц, който вече от години живее и работи в Германия, принадлежи към най-ярките дарования на своето поколение. Той развива уникална музикална кариера, съчетавайки няколко роли: виртуозен солист, концертамйстор на един от най-престижите оркестри в Европа – Симфоничния оркестър на Баварското радио, активен диригент и артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъл Camerata Europeana в Щутгарт. Във всяка от тези роли Шулц показва своя изключителен талант и майсторство.

През 2015 година Радослав Шулц кани известната наша цигуларка и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт - Мила Георгиева за съвместни концерти в Германия. „Сега за първи път ще свирим заедно и за българската публика и ще представим много разнообразна и хубава програма“, споделя Мила Георгиева в интервю за Класик ФМ радио. „Ще изпълним пиеси за две цигулки от Бах и Сарасате, а отделно, всеки от нас ще се представи и със солова пиеса. Във втората част той ще дирижира Симфония №41 от Моцарт. За него е обичайно да съчетава свиренето и дирижирането в рамките на един концерт“, допълва цигуларката.

В житейския път на двамата музиканти има много общи неща: произхождат от страни от източна Европа, родени са в музикантски семейства, учили са в Гилдхол скул, Лондон при Ифра Нийман, работят като концертмайстори на големи европейски оркестри, а в момента и двамата свирят на майсторски инструменти Страдивариус. „Само че аз не дирижирам…“, смее се Мила Георгиева.

От своя страна, Радослав Шулц има специално отношение към България. В своите концерти той вече няколко пъти е изпълнявал музика от български автори. Пиесата „Дяволската цигулка“ от Радослав Лазаров присъства трайно в репертоара му на солист. През пролетта на тази година Шулц гостува като диригент у нас в един забележителен концерт с пианиста Евгени Божанов и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Музикантът е женен за българка и е щастлив баща на 4-месечно момченце. Семейството му ще гостува за концерта в София. Мила Георгиева също пристига за събитието с цялата си фамилия: Джордж (11 г.), Ани (8 г.), Томас (1,5 г.) и съпруга си Александър.

Билети за събитието могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в залата и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com

Програма на концерта:
 Р. ЛАЗАРОВ: „Дяволската цигулка“ (Солист: Р. Шулц)
Й. С. БАХ: Концерт за две цигулки, BWV 1043
П. САРАСАТЕ: „Навара“, оп. 33 (Солисти: М. Георгиева, Р. Шулц)
П. САРАСАТЕ: „Цигански напеви“ (Солист: М. Георгиева)
В. А. МОЦАРТ: Симфония № 41 Диригент: Р. Шулц