Кожена танцува фламенко във Филхармонията на Елба

Кожена танцува фламенко във Филхармонията на Елба

Чешкото мецосопрано

Известната оперна певица Магдалена Кожена привлече вниманието на публиката не само с гласовия си потенциал, но и с танцувалните си способности. Чешкото мецосопрано демонстрира завидни умения в познаването на стъпките на традиционните испански танци. Кожена стана част от проекта „Любов: между небето и Ада”, който търси пресечните точки между бароковата музика и фламенкото. Той бе представен в престижни музикални центрове като Зала „Дворжак” в Прага и Филхармонията на Елба в Хамбург. Авторитетното чешко издание „Опера плюс” коментира изпълненията на Кожена, в които се долавя „почти ориенталска автентичност”. Според изданието, „тя пя без колебание и спокойно”, като пресъздаде съдържанието на песните чрез своята „вокална виртуозност”.

В спектакъла се включва и изявеният испански танцьор и хореограф Антонио Ел Пипо, който партнира професионално на оперната прима в характерните фигури. Чешката критика описа хвалебствено „убедителните движения на тялото, ръцете и пръстите на блестящия танцов виртуоз с прецизен ритъм и невероятна техника”. Съпроводът бе на петчленния състав Private Musicke, чийто ръководител е китариста Пиер Пицл. С този ансамбъл Магдалена Кожена е работила над записите на италиански репертоар. В проекта „Любов: между небето и Ада” оперната прима изпълнява няколко аноними и барокови произведения от композитори като Сантяго де Мурсия, Хуан де Лима Серкейра, Хосе Мартинес де Арсе и др.

Поредицата от спектакли завърши в Кралския театър в Мадрид /13 октомври/ и в театър „Лисеу” в Барселона /14 октомври/, а събраните средства от цялото турне ще бъдат предоставени на дарителския фонд на Магдалена Кожена. Чрез него съпругата на диригента сър Саймън Ратъл подпомага училищата по изкуствата в Чехия и повишава осведомеността на обществото за техните възможности и проекти. На територията на страната има 488 учебни заведения, в които се изучават музика, танц, драма/литература и дизайн, като броят на учениците вече достига 247 000.

В календара на Магдалена Кожена предстоят концертни изяви с Бароковия оркестър на Венеция, предвидени в началото на ноември на територията на Германия и Франция. Междувременно стана ясно, че записът на операта „Пелеас и Мелизанда” от Клюд Дебюси, в който участва 44-годишната оперна певица, излиза под знака на Sony Classical. Припомнете си подробности за тази постановка, за която вече ви информирахме, ТУК