Изложба за 55-ия рожден ден на Дмитрий Хворостовски

Изложба за 55-ия рожден ден на Дмитрий Хворостовски

Руският баритон

Изложба в родния град на руския баритон Дмитрий Хворостовски е посветена на 55-годишнината на артиста. Красноярск, където през 1962г. се ражда прочутият днес певец, става домакин на експозицията „Браво, маестро!“, разположена в Държавната универсална научна библиотека. Събрани са различни документи за живота и международната певческа кариера на Хворостовски, като книги и статии, писани за него, заедно с мащабно колекционерско издание на записите му върху компактдискове с неговия автограф. От Красноярската библиотека съобщават, че изложбата, посветена на „един от най-известните оперни певци на съвременната сцена…, чийто баритон опиянява и омайва…“,е открита на 4 октомври и остава отворена до 11 ноември 2017г.

Певецът, който на 16 октомври ще навърши 55 години, се радва на първите си професионални успехи именно в Красноярск, където не само започва музикалното си обучение, но и между 1985 и 1990г. пее на сцената на Държавния театър за опера и балет, превръщайки се в истинска звезда още тогава. Големият международен пробив за него идва след победата в конкурса на ВВС „Singer of the world“ в Кардиф през 1990г., а следващия период в професионалния му живот го отвежда в „Ковънт Гардън“, „Ла Скала“, Виенската държавна опера, Метрополитън опера и още много други важни сцени. От средата на 90-те той живее в Лондон, а преди пет години отпразнува в Ню Йорк 50-ия си рожден ден и в интервю за „Российская Газета“ сподели: „Струва ми се, че главното за мен предстои. Искам и мога още много да направя… Навършвайки 50, мнозина вече спират професионалното си развитие и губят интерес към живота. Но аз приличам ли ви на тях, на онези, които забавят скоростта?!“За съжаление, от лятото на 2015г. Дмитрий Хворостовски се бори с тежко заболяване, което периодично го лишава от възможността да пее пред публика, но въпреки това, той има участия и дори през юли тази година изнесе концерт в родния си Красноярск.

В последните дни бе опровергана непотвърдена информация от социалните мрежи за кончината на артиста, което силно разтревожи хилядите му почитатели по света. Близки и колеги на Хворостовски незабавно реагираха, а агенцията Askonas Holt, която го представлява, съобщи за РИА Новости: „Това е пълна лъжа! Той е жив и се намира у дома“. Опровержение бе публикувано и в официалния профил на певеца във Фейсбук: „Противно на няколкото грешни съобщения в руската преса, Дмитрий е жив и си почива у дома. Той очаква с нетърпение посещението на своите родители в Лондон този уикенд, за да отпразнува рождения си ден заедно с тях“.Освен това, РИА Новости информира, че оперният артист дори планира да гостува в Москва преди Нова година, заедно с пианиста Ивари Иля и да изпълни програма от руски романси.