Мария Жоао Пиреш обмисля оттеглянето си от сцената през 2018г.

Мария Жоао Пиреш обмисля оттеглянето си от сцената през 2018г.

Проучтата пианистка

Мария Жоао Пиреш обмисля оттеглянето си от сцената през 2018 г. Тази информация обиколи световните медии, след като проучтата португалска пианистка е отказала бъдещи изяви на музикални агенти и програматори на фестивали. Уважаваната клавирна интерпретаторка потвърди слуховете, след като преди 2 дни откри сезона на Израелския филхармоничен оркестър под палката на Зубин Мета с изпълнението на Концерта за пиано № 3 от Лудвиг ван Бетовен. В календара й през следващите 12 дни тази творба ще прозвучи в рамките на 10 концерта. През новия сезон забележителната пианистка ще изнесе концерти в Испания. Турнето й включва Валядолид /със Симфоничния оркестър на Кастилия и Леон, дир. Лионел Брингер/ и Барселона /с Националния симфоничен оркестър на Каталуния, дир. Казуши Оно/, както и участия с маестро Даниел Хардинг в Овиедо и в Мадрид заедно с Джон Елиът Гардинър и Лондонския симфоничен оркестър.

Намерението на Пиреш по всяка вероятност се дължи на преумората от интензивния концертен живот, който води. Преди около шест години тя повдигна сериозно въпроса за „излизането си в заслужен отдих”, но в крайна сметка не предприе решаващата стъпка в тази посока. Днес, 73–годишната пианистка е на път да се откаже и от звукозаписната си дейност. Причината за отказа й се крие в компанията „Дойче грамофон”, която издава продукцията й. Според Пиреш, в последно време се наблюдава лавина от маркетингови подходи за лансирането на някои по-млади музиканти, които не са достигнали нивото й.

Въпреки че непрекъснато изнася концерти в различни краища на света, Мария Жоао Пиреш успява да отдели време за себе си и близките си. Тя често се завръща в Бразилия, където живее от 2006г., а от 2010г. има и бразилско гражданство. Напоследък обаче предпочита да насочва вниманието си към своите деца и внуци, които живеят в Дьолемон, Швейцария, и се стреми да бъде все по-близо и по-често с тях.