Възпитаниците на Кабаиванска представят „Норма“

Възпитаниците на Кабаиванска представят „Норма“

На 13, 14 и 15 октомври 2017г.

На 13, 14 и 15 октомври 2017г. Школата Кабаиванска ще представи пред българската публика най-новия си проект – спектакъла „Норма“ от Винченцо Белини на големия оперен режисьор Уго де Ана. Продукцията е съвместен проект на Нов български университет и Софийската опера и балет.

Солистичният състав в постановката на „Норма“ ще бъде с ученици от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, с които тя е работила или продължава да работи през годините. След завършилия 17-ти Международен майсторски клас Райна Кабаиванска обяви стипендиите за 2017 г. от своя дарителски фонд в НБУ. По време на галаконцерта, проведен на 24 септември, неповторимата ни оперна прима присъди стипендия за едногодишно обучение в Академия „Веки – Тонели“ в Модена на 19-годишното българско сопрано Александрина Михайлова. Други трима млади таланти получиха стипендии за обучение, както и централните роли в продукцията „Норма“: Марили Санторо (Италия), Юнгхюн Риу/Давиде/ (Корея) и Страхиня Джокич (Сърбия). Идеята за подготовка на ежегодни оперни спектакли, последващи Майсторските класове, е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена. До момента са реализирани 3 подобни проекта - „Бохеми“, „Вертер“ и „Турандот“, някои от които играни и в чужбина.

„Райна е като моя майка. Тя е любов и приятелство”. Това заяви тенорът Юнгхюн Риу /Давиде/ в ефира на Класик ФМ радио. „Тя ми дава изразителност, техника и... сърцето си”. Южнокорейският оперен изпълнител ще се превъплъти в образа на Полионе. „В „Норма” много харесвам красотата, която изразява музиката на Белини”, обяснява той.

Младият сръбски бас Страхиня Джокич ще изпълни ролята на Оровезо в операта „Норма”. „Положихме много усилия, за да се получи спектакъл, подходящ не само за зрялата, утвърдената публика. Смятам, че тази опера е и за младите, на която те могат да получат духовна радост”. Той коментира международния състав, който ще се изяви на българска сцена под палката на Григор Паликаров. „Много хубаво е, че всеки един от нас идва от различна страна. Може да бъде и от Далечния изток, където хората имат друго светоусещане, друг мироглед, друга култура. Това дава възможност да опознаеш нещо ново”. Страхиня Джокич описва Кабаиванска като „фантастичен творец – и вокално, и като човек, и като музикант, и като артист”. Счита, че най-важното, което е получил от нея, са шансът и доверието.

Чуйте интервютата на Георги Митов-Геми със Страхиня Джокич и Юнгхюн Риу /Давиде/ в звуковите файлове под снимките вляво. А утре ще прочетете какво сподели италианското сопрано Марили Санторо, което ще дебютира в главната роля на операта „Норма”.