Соня Йончева дебютира в Парижката опера днес

Соня Йончева дебютира в Парижката опера днес

С Йонас Кауфман и Елина Гаранча

На 10 октомври 2017г. Соня Йончева ще направи своя дебют на сцената на Парижката опера в ролята на Елизабет Валоа от операта „Дон Карлос” на Джузепе Верди. Българската оперна прима ще играе в новата продукция на прочутия оперен театър в компанията на тенора Йонас Кауфман и забележителното мецосопрано Елина Гаранча, която също ще дебютира в ролята на Принцеса Еболи. В спектакъла се включват баритонът Людовик Тезие и басът Илдар Абдразаков, а на диригентския пулт ще се качи Филип Жордан. Постановката ще привлече вниманието на публиката и критиката, тъй като е режисирана от провокативния полски режисьор Кшищоф Варликовски. Тази вечер ще бъде представена операта „Дон Карлос” в пет действия. Оригиналът на тази версия е от 1867г. и е създаден по модела на френската „Гран опера”. Соня Йончева ще уважи още една покана от Парижката опера. Изявеното българско сопрано ще влезе в ролята на Мими от операта „Бохеми”, дирижирана от Густаво Дудамел. Шедьовърът на Джакомо Пучини ще се играе пред парижката публика в рамките на пет спектакъла през първата половина на декември 2017г.

Следващото предизвикателство пред Соня Йончева ще бъде новогодишният спектакъл на Метрополитън опера. На 31 декември и през януари 2018г. тя ще се превъплъти в ролята на Тоска от едноименното произведение на Пучини, а спектакълът ще бъде дирижиран от легендарния маестро Джеймс Ливайн. С него най-вълнуващото сопрано ще работи в постановката „Луиза Милер” от Джузепе Верди, а партньор на сцената в Ню Йорк ще бъде знаменитият Пласидо Доминго.

След албума, посветен на Хендел, за който вече ви информирахме, Соня Йончева подготвя следващия си звукозаписен проект. Новият компактдиск ще бъде посветен изцяло на творчеството на Джузепе Верди. Именно с негов репертоар оперната дива успя да зарадва първо българската публика на концерта, който се състоя на 18 юни в НДК. Албумът ще се появи под знака на Sony Classical през февруари 2018г. и ще включва арии и дуети с брат й Марин Йончев в съпровод на Симфоничния оркестър на Баварското радио под диригентството на Рикардо Дзанети. Дискът ще бъде представен на различни места в Европа, сред които Фестивала в Баден- Баден или Театър „Шанз Елизе” - Париж.