Савал: „Каталуния никога няма да е същата”

Савал: „Каталуния никога няма да е същата”

Прочутият музикант

„Каталуния никога няма да е същата. Мадрид ни върна четиридесет години назад”. Това е само малка част от коментарите на световноизвестния музикант Жорди Савал пред испанския вестник „Ла Вангуардия”. Виртуозът на виола да гамба, композитор и диригент изрази възмущението си от действията на полицията, подчинена на централната власт в Испания, по време на референдума за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври 2017г. По думите му, „Рахой не говори с каталунците. Говори с останалите испанци”. Жорди Савал, който през 2016г. гостува на фестивала „Варненско лято”, посочи, че испанският премиер „никога не е търсил политическо решение, а само съдебно решение. Ако винаги са спазвани законите, робите щяха да продължат да робуват, жените нямаше да може да гласуват, работниците нямаше да имат права”.

Авторитетният музикант, който отказа да получи испанската Национална награда за музика през 2014г. /в размер на 30 000 евро/ поради несъгласие с културната политика на правителството на страната, заяви, че не е сепаратист. Според него, липсва уважение към привързаността на хората към тяхната култура, „което ме накара да прегърна каузата за независимостта. Нима Испания смята, че може да накара милиони каталунци да замълчат насила?” На въпрос дали би направил сравнение с предложението на шотландците за референдум, Савал отбеляза, че британското правителство ги е призовало да не напускат Великобритания и че ще направят предложения за подобрение. „В Испания ни отговориха със заплахи, че ще ни хвърлят в затвора или зад полицейските решетки”, посочва Савал. Въпреки че не одобри реакцията на Европейския съюз, прочутият музикант не отрича неговото посредничество като възможно решение, което да доведе до диалог.

Множество културни институции в Каталуния осъдиха безпрецедентните действия на полицията и жандармерията, които доведоха до насилие над гражданите, желаещи да дадат своя глас на 1 октомври. Работещите в Музея на музиката и градската концертна зала „Л’Аудитори” се включиха в общата стачка, проведена на 3 октомври. Към тях се присъединиха служителите от Двореца на каталунската музика в Барселона, където бе отменен първия концерт на Квартет Казалс с интегралан на квартетите на Бетовен. Хорът на театър „Лисеу” излезе пред вратите на сградата, където изпълни „Хор на поробените евреи” от операта „Набуко” от Джузепе Верди. Редица театри отложиха свои представления, за да „осъдят недостойното положение” на Каталуния. На 9 октомври 2017г. бе предвидено местният парламент да обяви независимостта на североизточната автономна област, но испанският Конституционен съд отмени заседанието.