Максим Венгеров ще журира в конкурса „Менухин”2018

Максим Венгеров ще журира в конкурса „Менухин”2018

Концертът му е на 30 март 2018г.

Виртуозният руски цигулар Максим Венгеров бе избран за член на журито на Международния конкурс за млади цигулари „Менухин” през следващата година. Той ще оценява талантите броени дни след участието си в откриването на Европейския музикален фестивал в София, организиран от „Кантус Фирмус”. Концертът предстои на 30 март 2018г. в зала 1 на НДК, където Венгеров ще се изяви на една сцена със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Подробности и билети за концерта потърсете ТУК

Конкурсът „Менухин” ще се проведе от 12 до 22 април 2018г., а за първи път домакин ще бъде швейцарският град Женева. На откриването ще свири Оркестърът на Романска Швейцария под диригентството на Марин Алсоп, чийто концертмайстор е Светлин Русев. По време на конкурса ще бъдат организирани изпълнения на победителите от миналото издание на проявата, която се състоя в Лондон /2016г./, конференции, беседи, безплатни концерти по време на различните кръгове на конкурса, както и концерти на членовете на журито. Младите цигулари ще получат възможността да се включат в културните дейности на Женевския университет, да свирят с Оркестъра на Женевската консерватория (като част от Музикалния маратон, организиран от институцията), да изнесат рецитал в Болницата на Женева и да посещават учебни заведения в града. Предвидени са срещи с местни лютиери, както и цикъл документални филми на музикална тема, както и ленти, свързани с живота и творчеството на Йехуди Менухин.

На 20 април 2018г. Максим Венгеров ще изнесе майсторски клас и ще участва в закриващата гала вечер /22 април/, където ще му акомпанира Кралският филхармоничен оркестър, дирижиран от литовския цигулар Юлиан Рахлин. Същите диригент и оркестър ще съпровождат и музикантите между 16 и 22-годишна възраст в последната фаза от конкурса. От друга страна, предизвикателство за финалистите до 16-годишна възраст ще бъде изпълнението на произведение, което е спечелило в категорията „Композиция” от Конкурса на Женева през 2017г. в съпровод на Камерния оркестър на Женева.

Записванията на кандидатите за Международния конкурс за млади цигулари „Менухин” продължават до 31 октомври 2017г., като само 44 претенденти за отличията ще бъдат избрани за участие през януари 2018г.