„Да почувстваш Пиацола“ – за първи път в София

5 октомври, 18ч., кино „Одеон”

На 5 октомври от 18ч. в столичното кино „Одеон” ще се състои българската премиера на документалния филм „Да почувстваш Пиацола”. Лентата ще бъде показана в рамките на 7-то издание на фестивала „Пиано екстраваганца” благодарение на Посолството на Република Аржентина в България и личните усилия на посланика Н.Пр.Алберто Труеба. 70-минутната независима продукция третира меланхолията в музиката на маестро Астор Пиацола, като разкрива неговата личност и свързва определени епизоди от живота му с някои от неговите произведения. С прожекцията се почита паметта на Астор Пиацола по повод 25 години от кончината му.

„Той изследва и опознава много добре творчеството на Игор Стравински, Бела Барток и други свои съвременници. Той беше композитор с извънредна чувствителност. За съжаление, тя не беше оценена подобаващо в моята родина, Аржентина, докато беше жив”, заяви авторът на идеята и сценарист на филма Гийермо Стампони в ефира на Класик ФМ радио. „Пиацола искаше да трансформира, да преобрази тангото в нещо универсално... Той беше човек, който върви с една стъпка пред другите, въпреки критиките, които получаваше”, добави Стампони. „В този филм преоткрих огромната одухотвореност на маестрото”, споделя сценариста. Той осъществява и записите на част от музиката към лентата заедно с цигуларката от постоянния оркестър на Театро Колон- Буенос Айрес Олга Пинчук.

Във филма „Да почувстваш Пиацола“, режисиран от Пабло Ро, са включени спомени на близки хора от неговото обкръжение, които са свидетелства с изключителна стойност. Личните си истории ще разкажат последната съпруга на Пиацола Лаура Ескалада /днес тя оглавява фондацията, кръстена на композитора/, синът му Даниел, поетът Орасио Ферер, последният бандонеонист, учил при маестрото, Даниел Бинели, най-големият почитател и последовател Виктор Оливерос и психиатърът, автор на пластики и музикант Гийермо Бермудес. Филмът се базира на години на журналистическо и документално изследване, които дават достъп до малко познат фактологичен материал. Чрез него зрителят ще разбере връзката между артиста и неговата музика, която предизвиква емоции и е способна да развълнува целия свят.

Какво е мястото на Буенос Айрес в живота и музиката на Астор Пиацола? Защо разнообразието е неговият източник на вдъхновение? Как се създава „добрата музика, която лесно прониква през слуха и трудно изоставя паметта”? Чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми със сценариста Гийермо Стампони в звуковия файл под снимките вляво.