Гергиев ще дирижира 170 музиканти в София

Гергиев ще дирижира 170 музиканти в София

Утре в НДК

За втори път в рамките на една година ще пристигне изтъкнатият руски диригент Валерий Гергиев, който ще дирижира Симфоничния оркестър на Мариинския театър в двоен състав. „Цяло лято търсихме датата, на която би могло да се състои това събитие. Преди 2 седмици на фестивала му в Ротердам, попита дали ще ни приемете на 3 октомври”, разкри организаторът Светлана Шаренкова – председател на Форум „България- Русия”. По време на извънредната пресконференция, посветена на проявата, тя подчерта задоволството на маестро Гергиев, че ще бъде удостоен от българския държавен глава Румен Радев с Орден „Св.св.Кирил и Методий”- 1-ва степен.

Въпреки че музикантите ще пътуват с два чартърни полета, част от инструментите им ще бъдат осигурени от нашата страна. „Не е тайна, че инструментариумът в България е в плачевно състояние, така че най-доброто ще бъде събрано, за да съответства на нивото на Мариинския оркестър”, коментира музикалният консултант на събитието Момчил Георгиев. „Грижата в техния театър е държавна политика. Изкупуват се майсторски струнни инструменти, а при духовите инструменти – музикантите избират, държавата купува”, допълни валдхорнистът проф. Владислав Григоров. По думите му, Гергиев изнася безплатни концерти за деца в Русия и успява да се занимава с младежките оркестри съобразно държавната политика на страната. „Освен че е един музикален феномен, той е уникален администратор и мениджър”, отбеляза проф. Лъчезар Каранлъков. Според композитора Стефан Драгостинов, Гергиев представлява „една неизтощима енергия”. Бившият директор на Националния дворец на културата Христо Друмев припомни гостуването на друг забележителен диригент в България- Херберт фон Караян, чиято концертна изява вече е в Златния фонд на Българската национална телевизия, и заяви, че музикалната вечер с Валерий Гергиев също ще бъде включена в него.

Концертът ще се проведе на 3 октомври от 19ч. в зала 1 на НДК, като на сцената ще се качат общо 170 музиканти. Художественият ръководител-директор на Мариинския театър в Санкт Петербург – Валерий Гергиев е поканил за солист един от най-известните пианисти на нашето съвремие - Денис Мацуев. Публиката ще чуе Концерта за пиано и оркестър № 4 в сол минор, оп.40 от Сергей Рахманинов – произведение с агресивен характер и експресивна звучност, което разчупва представите за клавирното творчество на композитора през 20-те години на миналото столетие. В програмата ще прозвучи и един от шедьоврите на модернизма на XX век - „Пролетно тайнство” от Игор Стравински. А третият колос на руския симфоничен авангард, избран да прозвучи утре вечерта, е Дмитрий Шостакович с неговата Симфония № 4 до минор, считана от композитора за негово художествено кредо. Концертът е включен в програмата за отбелязване на 140 години от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Поради ремонта на НДК, билетите ще се продават в кино „Люмиер”, а днес и в деня на концерта ще работи и Билетният център в сградата на НДК, уверява Ия Петкова, ръководител направление „Стратегическо развитие, маркетинг и реклама“ на Двореца.

Още за концерта, споделено пред българските медии, чуйте в звуковите файлове под снимката.