Арво Пярт – с награда на Папата!

Арво Пярт – с награда на Папата!

„Ратцингер” за 2017г.

Съврменният естонски композитор Арво Пярт ще бъде един от тримата носители на наградата „Ратцингер” за 2017г., която се връчва от „Ватиканска фондация: Йозеф Ратцингер- Бенедикт XVI”. Призът е учреден през 2010г. и за първи път се раздава през 2011г. Отличието е предназначено за „хора, които отговарят на предизвикателството да насърчават задълбочения диалог между науката, теологията и философията”.

Бившият говорител на Светия престол Федерико Ломбарди поясни, че хоризонтът на наградата е отворен към икуменизма и описа тримата й носители като „всепризнатият католик проф. Карл Хайнц-Менке, лютеранецът Теодор Дитер и източноправославният Арво Пярт”. Проф. Карл Хайнц-Менке има заслуги за развитието на теологичните изследвания в Университета в Бон. Той е член на Международната комисия по теология и автор на многобройни публикации, посветени на папа Бенедикт XVI. Теодор Дитер ще бъде отличен за своята отдаденост към икуменическия диалог. Папа Франциск също се ангажира с тази кауза и постигна сериозен напредък. По думите на Федерико Ломбарди, промяната в посоката на наградата обосновава решението на журито, както и „оценката на Бенедикт XVI към музикалното изкуство” и „силно религиозното вдъхновение, което се усеща в музиката на Пярт”. Освен това, 82-годишният естонец ще бъде първият композитор, който ще получи авторитетното отличие.

Паричният размер на наградата е 50 000 евро, който се осигурява от приходите от трудовете на Йозеф Ратцингер /светското име на Папа Бенедикт XVI/, а също и от публични и частни дарения. Наградата ще бъде връчена лично от Папа Франциск на 18 ноември 2017г. по време на тържествена церемония, която ще се проведе във Ватикана.